Почина иконата на американските либерали – върховната съдийка Рут Гинзбург

На 87-годишна възраст почина най-старата от 9-те съдии във Върховния съд на САЩ – Рут Гинзбург, съобщиха световните агенции. Тя бе един от малцината либерали в най-висшата американска съдебна инстанция, известна бе и като радетелка на правата на жените.

Ройтерс веднага отбеляза, че нейната кончина дава шанс на президента Доналд Тръмп, да разшири консервативното мнозинство в този ключов орган на американското правосъдие с трето за своя мандат назначение. Той вече назначи там на пожизнени постове двама консерватори, рязко накланяйки баланса на силите във Върховния съд в консервативна посока.

Гинзбург е починала в дома си във Вашингтон, заобиколена от членовете на своето семейство, след продължително боледуване от метастатичен рак на панкреаса, се казва в съобщението на Върховния съд.

Гинзбург бе член на най-висшата съдебна инстанция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американските либерали . „Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Върховния съд загубихме скъп колега. Днес скърбим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запомнят Рут Гинзбург такава, каквато я познавахме ние – неуморен и решителен борец за правосъдие“, каза председателят на съда Джон Робъртс в изявление по повод кончината й.

Президентът Доналд Тръмп научи новината малко след предизборната си реч в щата Минесота от репортерите, които го придружават, съобщава ДПА. „Току-що е починала? Не знаех“, каза той, цитиран от един от журналистите. „Тя имаше удивителен живот, какво друго може да се каже за нея?“, отбеляза само той.

Гинзбург е израснала в работническо семейство в нюйоркския квартал Бруклин, за да се издигне до пиедестала на един от най-авторитетните юристи в САЩ. Гласът й бе решаващ при ключови решения на Върховния съд, гарантиращи равни права за жените, разширяване на правата на ЛГБТ-общността и запазването на правото на аборт.

Деветчленният Върховен съд с пожизнени назначения играе огромна роля при формирането на политиките на САЩ по горещи въпроси, като абортите, правата на хората с нетрадиционна сексуалност, притежанието на огнестрелни оръжия, религиозните свободи, смъртните присъди и президентските пълномощия.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.