Починал е големият руски и съветски правозащитник и дисидент Валерий Чалидзе

На 3 януари в САЩ на 79 годишна възраст е починал големият съветски и руски правозащитник и дисидент, съратник на нобеловия лауреат Андрей Сахаров, физикът и издател Валерий Чалидзе, съобщават Радио „Свобода“, „Ехото на Москва“, сайтът „Грани.ру“ и други. Те се позовават на съобщение на журналистката Мария Слоним в социалната мрежа „Фейсбук“.

Чалидзе, който е грузинец, е завършил физика в университета в столицата на Грузия Тбилиси, където е защитил докторат. Бил е началник на отдел в един изследователски център. Автор е на няколко монографии по математика и математическа физика.

От 1969 г. се отдава на дисидентска дейност и става редактор на нелегалното самиздатско списание „Обществени проблеми“.

През 1970, заедно със станалия по-късно лауреат на Нобелова награда  правозащитник акад. Андрей Сахаров и с Андрей Твердохлебов основава непризнавания от съветската власт Комитет за защита на правата на човека.

През 1972 г. заминава за САЩ по покана да чете лекции. Тогава съветската власт го лишава от гражданство и той е принуден да остане в САЩ, където живее в щата Върмонт.

В САЩ Чалидзе основава издателство „Chalidze Publications“. То бързо става център за издаване и разпространяване на преследвана от съветската власт литература по права на човека, история на сталинските репресии. Той е публикувал материали от архива на Лев Троцки, който по време на комунистическия режим в бившия СССР беше смятан за най-големия враг на съветската власт. Освен това неговото издателство е публикувало четири тома документи „Комунистическата опозиция в СССР, 1923 – 1927 г.“ Той е издал също така изнесените нелегално от СССР и станали по-късно световен бестселър спомени на изпадналия в немилост бивш първи секретар на ЦК на КПСС (1953 – 1964) Никита Хрущчов.

Самият Чалидзе е автор на изследванията „Правата на човека в СССР“ (1974), „Криминална Русия“ (1978), „Победителят на комунизма: мисли за Сталин, социализма и Русия“ (1981).

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.