Под карантина с агресор – увеличават се случаите на домашно насилие, твърди ООН

В тежки времена на криза, като настоящата с разпространението на коронавируса, обществото започва да „обособява“ групи от него, които са най-уязвими, с цел те да бъдат предпазени. Поради естеството на вируса най-податливи се оказаха възрастните с предшестващи заболявания. Отвъд медицинските книги и най-очевидното правозащитници и институции започнаха да алармират, че има и друга част от обществото ни, която е изложена на голям риск – това са децата и жените, които са жертви на домашно насилие. Ограничителните мерки срещу COVID-19 увеличават риска те да бъдат насилени. За това предупреди специалният докладчик в ООН по въпросите на насилието срещу жени Дубравка Симонович, информира БНТ.

„Твърде вероятно е, че случаите на домашно насилие ще нараснат, както вече се посочва в доклади на полицията и горещите телефони. За много жени и деца домът може да бъде място, в което владее страхът и където с тях се отнасят жестоко. Тази ситуация се задълбочава по време на изолация и пълната карантина, въведени заради COVID-19”, казва Симонович.

„Всички държави трябва да положат значителни усилия за справяне със заплахата COVID -19, те не трябва да оставят жени и деца, жертви на домашно насилие, тъй като това може да доведе до увеличаване на домашното насилие.“

Изглежда предупрежденията не са напразни, защото Шарлът Беван, която работи за благотворителна организация във Великобритания, посочи стряскаща статистика за Китай по отношение на домашното насилие.

Няколко часа по-рано от Франция дойде новината, че в страната броят на случаите на домашно насилие през последните дни е нарастнал с 36%.

За опасността предупредиха и от УНИЦЕФ преди 5 седмица, публикувайки технически насоки към властите с цел да им помогнат да засилят мерките за закрила на децата по време на пандемия – деца в повишен риск от насилие, пренебрегване, експлоатация и насилие. Някои от тях са свързани с обучение на здравни, образователни и детски служби за рисковете, свързани със защита на детето от COVID-19, включително и предотвратяване на сексуална експлоатация и домашно насилие; увеличаване на обмена на информацията, достъпна за деца; предоставяне на целенасочена подкрепа във временни центрове за грижа на домакинства с деца и приемни семейства и др.

Редица институции и организации предлагат подкрепа на хора в риск. Безплатна психологическа подкрепа за възрастни и хора с увреждания може да бъде получена в колцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Националната телефонна линия към държавната агенция за закрила на детето ще консултира родители и деца.

Специално за жертвите на насилие са телефонните линии на Фондация „Анимус“ и на Сдружение „Алианс за защита от насилие“, основано от пола.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.