Провокативната реторика на Тръмп прави нигерийските военни по-дръзки

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските военни ще считат хвърлените камъни от мигранти и търсещи убежище край американската граница за огнестрелни оръжия – с идеята, че войниците трябва да открият огън в техен отговор – коментарите отекнаха глобално, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Дни по-рано нигерийски военни откриха огън срещу протестиращи членове на Шиитското ислямско движение на Нигерия, някои от които са хвърляли камъни. Вследствие на тази военна реакция са убити 42 души, твърдят водачите на протеста.

Нигерийската армия бързо прихвана коментарите на Тръмп, като постна видео на речта му в Туитър и предупреди зрителите да си вадят заключения. Това бе неприкрит опит да се използва реториката му като оправдание за многократно осъжданата употреба на смъртоносна сила от страна на войниците. След това туитът бе изтрит.

Шиитското ислямско движение, най-голямата малцинствена шиитска общност в страната, е протестирала срещу ареста на лидера й, Шейх Ибрахим Ел Закзаки, съпругата му и стотици други членове, които периодично са хвърляни в затвора  след сблъсък на членове на общността с военните през 2015 г. По време на тези размирици войниците са избили почти 350 души членове на движението, което организира чести религиозни преходи и протестни маршове.

САЩ е близък партньор на нигерийското правителство, но това партньорство е исторически предпазливо, когато стане въпрос за сътрудничество по въпросите на сигурността между страните, като се има предвид дългото досие на злоупотреби и на липса на търсене на отговорност. Но Тръмп изпрати ясно послание за засилване на американо-нигерийското партньорство, въпреки минималните усилия на Нигерия за истинска реформа. През последната година САЩ е осигурила на нигерийската армия  тренировъчно и охранително оборудване. През 2017 г. администрацията на Тръмп одобри продажбата на дванайсет самолета за нападение А-29 Супер Тукано, част от по-голяма продажба на стойност 593 милиона, като така  вдига замразяването от администрацията на Обама на продажбата им заради злоупотребите с човешките права от нигерийските власти.

Случилото се показва кристално ясно, че реториката на Тръмп има значение във всеки конкретен случай. Скорошните му провокативни изявления, направени дни преди американските междинни избори, са директно използвани от някои нигерийски военни като нов стандарт на злоупотреби, към който те могат да се придържат. Езикът на Тръмп подрива усилията на американските дипломати по границите, допринася за засилването на загрижеността за човешките права в Нигерия и дълбоко накърнява всеобхватното доверие в САЩ.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.