Подозрение за палеж в шведски бежански център

Шведската полиция започна разследване за палеж на бежански център в южен Стокхолм. Сградата, в която се помещава той, е понесла сериозни щети, а 37-те й обитатели са евакуирани, съобщава „Ройтерс“. Пожарът е започнал в ранните часове на неделната сутрин и е забелязан от минаващ полицейски патрул. Никой от намиращите се в центъра не е засегнат от огъня, потушен от пожарникарите след няколко часа.

Започна предварително разследване за палеж, но досега няма заподозрени и няма известие за заплахи срещу центъра, оповести полицията. „Ще проверим дали някой от околността не е видял нещо”, каза Свен-Ерик Олсън от централата на стокхолмската полиция. „Техническото разследване на местопрестъплението ще започне утре.” Доказателство за палеж, според органите на реда, са откритите в печка в центъра кутии с бензин, оставени на висока температура, чието избухване персоналът не е могъл да предотврати.

Миналата година Швеция прие рекордния брой от 163 000 търсещи убежище, най-голям дял от всички европейски държави спрямо броя на населението. През последните години се е увеличила подкрепата за опозиционната антиимигрантска партия „Шведски демократи“, която сега е третата политическа сила в парламента.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.