Подцената опасност(2) доведе до нови жертви на хора от Старчески дом

Петима възрастни хора и две санитарки от Старческия дом “Възраждане” в Русе са с положителни резултати за коронавирус, предаде БНР.

Още миналата седмица са установени първите положителни за коронавирус хора от Дома за възрастни “Възраждане”. Днес обаче стана ясно, че те са приети  в болница “Канев”, тъй като са на възраст от 70 до 84 години и всички са с придружаващи заболявания.

Директорът на дома Ани Венкова обясни, че и петимата заразени са живели в самостоятелни стаи. В момента са въведени по-строги ограничителни мерки в старческия дом, а персоналът спазва изключително стриктно правилата за дезинфекция.

Общо 215 са възрастните хора, които живеят в дом “Възраждане”.

Маргиналия публикува обостоен материал за подценената опасност с възрастните хора по време на Ковид-19((виж тук) „Немалка част от възрастните хора настанени в домове са със силно изразени увреждания и затова стават бързи жертви на пандемията. Обичайните обитатели са самотни, живеещи в психологически дискомфорт, податливи на висока тревожност и липса на перспектива. Когато научават за Covid-19, някои от тях казват на персонала: „Защо ме къпете? Безсмислено е.“ Песимизмът през първите дни ги завладява. Има хора, които не искат нито да ядат, нито да стават от леглото“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.