Поетът-куратор Борис Роканов и роми подготвят Джумаята за голямото четене на български поети

В 19 часа днес роми започват облепянето на улиците „Александър I“ и „Райко Алексиев“ в Пловдив с огромните книжни ленти с българска поезия. Откриването на уникалния проект Манускрипта 39 е утре, 16 октомври. Пловдивчани  и гости на града ще крачат край стихове, ще четат и вдъхновяват от грамадна хоризонтална стихосбирка.

Идеята е на твореца Борис Роканов, който е и куратор на проекта.

Борис Роканов/на пресконференцията/: Радвам се, че проектът ще се осъществи на най-дългата пешеходна улица на света – тази в Пловдив

„Манускрипта 39“ представлява среща на българска поезия и черно-бяла живопис, визуално представени, кореспондиращи в градска среда. За целта са отпечатани и позиционирани шестнадесет манускрипта, което представлява книжна лента с дължина около 5 км. Това е около 3 тона хартия и лепило малко над 1 тон. „Два километра поезия”ще покрият пешеходната зона в Пловдив със стихове на 16 български поети. На изписаните куплети пловдивчани ще могат да се радват в продължение на четири дни, откривайки любими строфи на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

„Манускрипта 39“ не прилича на нито един проект, осъществяван до сега в Европейската столица на културата. Мащабните му размери няма да останат незабелязани. На някои места се очаква книжните ленти да покрият цялата ширина на улиците, а хартията, която е избрана специално за арт проекта, е устойчива и няма да се нагъне от стъпките на минувачите.

Насочеността е многопластова. Въвлечен е както случайният човек, така и публиката, интересуваща се от изкуство. Заедно, поставени в непосредствена, отворена, креативна ситуация.

От фирма „Чистота“ обещават да почистят облепената с хартия  със стихове улица

.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.