Пол Найденов стана ЛГБТИ личност на годината

Пол Найденов получи наградата „ЛГБТИ личност за пример“ за 2015 г. на младежката организация „Действие“. Това стана в неделя, съобщи електронното издание за гей култура HUGE.bg, позовавайки се на сайта на организацията.

Пол е отличен за активната му работа в защита на правата на интерсекс хората. Той е един от хората, спомогнали буквата „И“ да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас, се казва в мотивите за наградата.

Наградата беше връчена от Венета Ламбрева, председател на „Действие“, и Виктор Лилов, който миналата година беше носител на отличието заедно с главния редактор на сайта „Обекти“ Владимир Тодоров.

Пол Найденов е единственият интерсекс активист в България. Той е съосновател и член на борда на Фондация „Ресурсен център Билитис“, както и съосновател и член на Управителният съвет на OII Europe (Organization Intersex International – Europe).

Интерсекс хората са такива, които се раждат с белези и на двата пола. В голяма част от случаите половите органи на единия пол (обикновено – мъжките) се премахват по оперативен път, без да се иска съгласието на съответната интерсекс личност и без да се взема предвид дали и как се самоопределя тя.

Има два вида интерсекс хора, разказва Пол Найденов. Едните (които са по-голямата част), приемат за правилна гледната точка на медицината, която е решила вместо тях какви да бъдат те. Другите се борят за човешките си права – на правото за самоопределение и правото да решават какво да се случва с тяхното тяло – дали да се подложат на операция, ако да – към кой биологически пол да принадлежат, или да запазят белезите и на двата пола в тялото си.

Самият Пол Найденов се е идентифицирал като момче в детството си, но въпреки това оперативно е „превърнат“ в момиче и до ден днешен притежава документи за самоличност, в които фигурира женско име. Приел е социалната роля на мъж, има семейство и е баща на две деца. Разказва как е обяснил биологичния си пол на дъщеря си: „Ако мъжете са кученца, а жените са котенца, аз съм зайче“.

Често казва, че всъщност няма дефиниции какво точно е мъж и какво точно е жена, и дава примери от личния си опит, че социалният пол е не по-маловажен от биологичния. „Трудно ще откажете да възприемате като мъж някого, когото децата му наричат татко“, заяви той по време на дискусията „Различните форми на семейството днес“ в рамките на тазгодишния София куиър форум.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.