Полът хикс и разнообразието на човешкия род

Акюрт е малко селце в Югоизточна Турция, намиращо се на 30 километра от главния път, свързващ градовете Диарбекир и Шанлъурфа. Една близка до правителството информационна агенция неотдавна го нарече „кошмарното село“. Причината: по думите на местните хора над 20 от жителите му били интерсексуални. В това малко турско село живеят над 20 интерсексуални – хора без определен пол. Вековната традиция на бракове между роднини е довела до разпространяването на това биологично отклонение.

„Интерсексуалността е генетично обусловена. Женитбата между близки роднини не е единствената причина за нея, има и много други причини“, казва Корай Башар, преподавател по медицина в университета Хачеттепе в Анкара.

Ахмет Зини е женен за своя братовчедка – дъщеря на негов чичо. Три от неговите 12 деца отказват да носят дадените им женски имена, затова са ги променили сами: Сабрие е станала Сабри, Айшел вече се нарича Вейшел, а Юксел е запазил името си, тъй като то е едновременно и мъжко, и женско.

Преди една година 24-годишният Юксел Зини се е подложил на операция за смяна на пола. Той никога не е ходил на училище, не може да чете и да пише. След операцията се оженил за момиче от неговото село – по ислямското право. В Турция тези бракове нямат законна сила, но продължават да са много разпространени – особено в дълбоката провинция. Законен граждански брак Юксел може да сключи чак след като в регистъра на ражданията полът му бъде променен в мъжки.

„Турското общество признава само два пола и не е готово да приеме трети пол“, казва проф. Абдуррахман Йонен от детската клиника в Диарбекир. Затова и немалко от семействата, особено от селските райони, бързо след раждането настояват за операция за промяна на пола на детето в мъжки.

Интерсексуалността е много по-разпространено явление, отколкото мнозина си мислят. Според едно проучване, 1 на всеки 2500 до 4000 души в света е интерсексуален, а в друго проучване се говори за 1,7% от световното население.

Преди години в медицината се е използвал терминът „хермафродит“, но от 2006 година се говори за „хора със смущения в половото развитие“. Засегнатите, както и специалистите обаче критикуват остро този термин, тъй като той набляга върху „смущение“-то. От научна гледна точка не съществува никаква необходимост човешкото тяло да бъде класифицирано като принадлежащо към единия или другия пол.

В Германия живеят над 10 000 интерсексуални. Сега съдът реши, че и те имат право на пол. „Човешкият род е значително по-многообразен. Заблуда е, че има само два пола“. Германският конституционен съд призна третия пол.

В  Непал и Аржентина има закон, който дава право на всеки човек сам да определи като какъв да бъде регистриран.

В Австралия смятат, че легализирането на третия пол е необходима стъпка към свободата и сигурността на хората, родени с неопределен пол.

със съкращения

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.