Япония ще защитава ЛГБТ учениците от тормоз

Япония за пръв път променя националната си политика за превенция на тормоза с оглед защитата на учениците с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Мярката ще подобри репутацията на Япония от регионална и международна гледка точка по отношение на правата на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и транссексуалните, съобщи „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ).

„Новата политиката на Япония за тормоза е важна стъпка към осигуряването на равен достъп до образование на всички японски деца”, каза Канай Дой, японският директор на ХРУ. „Правителството показва лидерство в обучението и подкрепата, оказвана на учителите, да защитават ЛГБТ учениците“, допълни той.

Обновената Основна политика за превенция на тормоза, която японското министерство на образованието преразгледа на 14.03.2017 г., предвижда училищата да предпазват учениците от тормоз, основан на сексуалната им ориентация или полова идентичност, като „насърчава правилното разбиране от страна на учителите на сексуалната/полова ориентация, както и да се информират училищата за необходимите мерки, свързани с този проблем.” Политиката следва директивата от 2015 г. на Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологията по отношение на транссексуалните ученици и издава наръчник за учителите за общуване с ЛГБТ учащите се.

Доклад на ХРУ от 2016 г. разкрива, че ЛГБТ учениците в японските училища са изправени пред физически и словесен тормоз, злоупотреби и чести обиди както от връстниците си, така и от училищния персонал. Изпълнената с анти-ЛГБТ реторика е почти повсеместна и е довела до затваряне, самоомраза и дори, в някои случаи, до самонараняване.

Според ХРУ японските учители не са подготвени да се справят със специфичния тормоз над ЛГБТ учащите. Дори, когато отделни учители или училища опитат да подкрепят ученици, потърсили защита от тормоз заради сексуалната си ориентация или полова идентичност, отговорът бива неадекватен. Учителите са често зле информирани за ЛГБТ проблеми и не са наясно със специфичната ранимост и уязвимост на ЛГБТ децата.

Друга важна стъпка ще бъде поправката на Акта за специално отношение към личностите с разстройство на половата идентичност, която регулира правното признаване на транссексуалните хора. Настоящият японски закон съдържа набор от изисквания, които, според ХРУ нарушават фундаментални защити на човешките права и засягат транссексуалните деца. От правозащитната организация смятат, че за транссексуалните ученици в Япония самото ходене на училище може да бъде изпитание. Според японското законодателство пациентите с полова идентичност, която не отговаря на пола им по рождение, можат да получат диагноза за ментално разстройство и да бъдат подложени на редица медицински процедури, включително стерилизация. Това, според ХРУ, е остаряла и злоупотребяваща процедура.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.