Полицаи обграждат хранителни продукти пред Парламента

Полицаи се врязаха в протест пред Парламента снощи. Протестът, на който дойдоха стотина души, беше организиран, след като вчера народните представители отхвърлиха ветото върху промените в Изборния кодекс на президента Росен Плевнелиев. С това те потвърдиха ограничаването на избирателните права на българските граждани, които живеят в чужбина. В подкрепа на ветото гласуваха 27 депутати – 18 от ДПС, трима от Реформаторския блок и шестима независими. Спорните промени в Изборния кодекс бяха инициирани от Патриотичен фронт.

От двете страни на парламента бяха паркирани коли на жандармерията. Пред Народното събрание имаше редица полицаи, а от другата страна на бул. “Цар Освободител”, пред паметника – още една. Някои имаха светлоотразителни жилетки, на които пишеше “Анти-конфликт”.

Протестиращите бяха заели площадката на паметника “Цар Освободител” и бяха приготвили храни с изтичащ срок на годност, с които да замерят сградата на Парламента – яйца, плодове и зеленчуци. Според организаторите на протеста това е символичен акт, с който да се демонстрира, че 43-тото Народно събрание е “с изтичащ срок на годност”.

Малко след началото на протеста група полицаи нахлуха сред протестиращите и плътно заобиколиха хранителните продукти. Протестиращи започнаха да викат: “Домати ли арестувате?”, “Доматите ли са най-голямата опасност за държавата?”, “Най-голямата опасност за държавата е в парламента – арестувайте депутатите!”, “Сега Патриотичен фронт ли е златният пръст?” (“Златният пръст” беше популярна фраза по адрес на Волен Сидеров по времето на предишния парламент, когато мнозинството се крепеше на “Атака”.)

Скоро след 19 часа дойде нова група полицаи, които застанаха зад паметника и така той беше обграден отвсякъде.

Сред скандиранията се чуваха и възгласи “Далавери Симеонов” и “Паричен фронт”.

Полицаи изблъскаха фоторепортер на Клуб Z. Униформена служителка заяви, че той е предизвикал сблъсък и му беше съставен акт, съобщиха от изданието. Междувременно Манол Глишев беше задържан от полицията, тъй като с група протестиращи се беше снабдил с “неарестувани” яйца и ги хвърляше към Народното събрание.

Предложението на Патриотичен фронт за промяна в Изборния кодекс, с която се затруднява гласуването на българите в чужбина, беше окончателно прието, след като социалният министър Ивайло Калфин подаде оставка. Тогава мнозинството в парламента остана да се крепи на коалицията на националистическите партии Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и ВМРО.

“Патриотите” заявиха, че промените в Изборния кодекс са с цел да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват и че това е част от предизборната им програма. След това внесоха законопроект за “забрана на бурките”, с който се забранява и религиозната агитация на обществени места.

В предизборната програма на НФСБ влизаше и създаването на резервати за роми, които да са атракция за туристите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.