Полицейската бруталност в САЩ излиза извън контрол

Споделете статията:

През последните три месеца полицаи в САЩ причиниха смъртта на трима невъоръжени чернокожи при обстоятелства, които предизвикват сериозна загриженост за човешките права. Общности в цяла Америка отдавна изразяват тревогата си от употребата на извънредна сила от полицията. Твърдят, че инциденти с полицейско насилие непропорционално засягат чернокожи мъже.

На 17 юли Ерик Гарнър, 43-годишен баща на шест деца, умира след като полицай от нюйоркската полиция му прилага тактика, забранена от 1993г., докато се опитва да го арестува за продажба на цигари на черния пазар.

На 5 август полицията застрелва Джон Крауфорд, на 22, в Бийвъркрийк, Охайо. Действието се развива в магазин, където той държи пистолет играчка. Наредено му е да я остави, той не го прави и полицаите откриват огън срещу него.

На 7 август полицията във Фъргюсън, Мисури, убива Майкъл Браун, на 18 години, който според полицейската версия, нападнал полицай. Според очевидци обаче, той бил на 10-15 метра от него и това няма как да се е случило. ФБР започва разследване по случая.

Браун е последният от дълъг списък убити невъоръжени чернокожи от американската полиция в последните години. Някои от убийствата, като на Амаду Диало, Шон Бел и Оскар Грант, предизвикват обществени протести. Във Фъргюсън неподчинението продължава с дни. Полицията използва сълзотворен газ и гумени патрони срещу протестиращите, а в някои случаи на журналистите се казва да напуснат мястото на протеста.

Честотата и мащабът на подобни прояви не могат да бъдат обхванати. Много журналисти и други търсещи информация твърдят, че няма достъпни и достоверни цифри на национално ниво за полицейската употреба на смъртоносна сила. Без тях не е ясно дали това са изолирани случаи на полицейско насилие или са прояви на ендемична отрицателна тенденция.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.