Полицейско присъствие в Буковлък въпреки доказано слаб ефект от КПП

От новооткритите с коронавирус през последните дни 20 пациенти са от село Буковлък, затова може да се каже, че се оформя тенденция за образуване на огнище, твърдят представители на РЗИ-Плевен пред БНР.

 От днес няма да се допускат да излизат от селището лица, поставени под карантина и контактни със заразени с Covid-19. По списък засега те са 76.

На две места – входа за Плевен и изхода за Въбел има полицейски постове, те имат актуализирани списъци на болните.

Поставените под карантина ще се проверяват 24 часа в денонощието. РЗИ и МВР ще следят за спазване на мерките.

Полицейското присъствие ще е видно и в самото село, което наброява над 4500 души и е смесено население.

Болните са от различни семейства и живеят в различни квартали, затова другата мярка е свързана със задължителното носене на маски на територията на Буковлък.

Припомняме, че през април Областният оперативен щаб в Плевен предложи селото да бъде поставено под 14-дневна карантина заради огнище на коронавирус в шивашки цех с 900 служители и четири шивачки от предприятието бяха са от селото и са били в контакт с много от жителите му.

Тогава местните власти твърдяха, че ефектът от КПП-тата е нулев. Доц. Ангел Кунчев, както и други водещи епидемиолози смятат затварянето на кварталите за неефикасна мярка, тъй като вирусът продължава да циркулира в затворения квартал, в къщите и семействата. Правозащитници определят затварянето на ромски квартали и села за блокада на етническа основа, както и че КПП-та са реално нарушение на правата на ромите на равенство и свобода на придвижване.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.