Полицията разследва антисемитски туитове за състезателка за „Мис Франция”

Френската полиция разследва порой от антисемитски туитове за участничка в конкурса „Мис Франция”, която разкрива, че баща й е от израелски произход, съобщава Euronews.

Април Бенаюм, представляваща Прованс, се класира втора в състезанието, предизвиквайки много антисемитски коментари в социалните мрежи, довели до недоволството на политици и еврейски организации.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че е „дълбоко шокиран” от коментарите и че „полицията и жандармерията са мобилизирани”. Делегираният министър по въпроси, свързани с гражданството, Марлен Шиапа, съобщи, че ще изпрати доклад до главния прокурор.

Рено Мюслие, местен политик от областта, където живее Април Бенаюм, определи обидите като „мерзост”, като подчерта, че младата жена е от „френски, италиански и израелски произход, от Прованс, от юга” и „отлично представя областта и страната”.

Международната лига срещу расизма и антисемитизма заяви, че ще се търси съдебно решение за туитовете, които превърнаха Туитър в антисемитска помийна яма срещу Мис Прованс”.

Организацията на еврейските студенти на Франция обяви конкурса за антисемитски, а победителката в него, Амандин Пети, заяви, че отправените обиди са „крайно разочароващи” и добави, че изразява подкрепа към подгласничката си.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.