Полицията в САЩ нарушава правата за мирно събиране и свобода на словото

След убийството на чернокожия Майкъл Браун във Фъргюсън, Мисури, на 9 август, в града избухнаха протести  срещу крайните действия на полицията. Демонстрациите са предимно мирни, но напрежението между полицаите и протестиращите нараства. Стигна се и да вербална агресия от страна на полицията и налагане на полицейски вечерен час.

На 13 август словесните престрелки между полицаите и протестиращите премина във физически сблъсъци. Журналисти съобщиха, че членове на елитни полицейски отряди са насочвали пушки срещу протестиращите по време на църковно събиране и са обстрелвали хората, докато напускат сградата, със сълзотворен газ. Били използвани и гумени патрони за разгонване на протестиращи от улицата.

В деня на сблъсъците мишени на полицията са станали и журналисти, които отразяват събитията. Екип на Ал Джазира е бил обстрелван с гумени патрони и сълзотворен газ. На двама журналисти – от Хъфингтън пост и от Вашингтон пост, е било наредено да напуснат студиото, в което обработват материалите си. Докато се приготвяли да тръгват, единият от журналистите бил хванат и блъснат от полицай в машина за сода.

В изявление по случая президентът Обама казва, че полицията няма никакво оправдание за задържането и прилагането на насилие над журналисти, които си вършат работата и информират за случващото се. Изследователката за САЩ към организацията Хюман Райтс Уоч Алба Моралес, коментира, че полицията трябва да спазва основните права на мирно събиране и свобода на словото и че по никакъв начин не бива да пречи на работата на онези, чието задължение е да отразяват събитията.

Разследването на смъртта на Майкъл Браун е важно, защото вероятно е свързано с дискриминационни практики на полицията във Фъргюсън. 69% от населението на града са афроамериканци, но само трима от 53-те полицаи са членове на тази общност. Миналата година главният прокурор на Мисури докладва, че по време на патрул по улиците на полицията арестува чернокожи два пъти по-често, отколкото бели.

18-годишният Майкъл Браун  бе застрелян от полицай на улицата. Според полицията младежът е бил основен заподозрян за кражба на кутия пури от магазин непосредствено преди убийството. Според първите изявления на полицията обаче, преди да стреля, полицаят не е знаел за инцидента в магазина.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.