Половината от анкетирани германци са за провеждане на “призрачни мачове

Дали професионалният футбол със своите 1100 високоплатени футболисти ще има повече свобода отколкото всички други в сегашната коронакриза? Този въпрос разделя сега обществото в Германия, след като министърпредседателите на федералните провиции Северен Рейн Вестфалия и Бавария Армин Лашет и Маркус Зьодер се изказаха за стартиране на футболните срещи на 9 май.

Повече от половината от анкетирани германци са за провеждане на така наречените “призрачни мачове” – в стадиони без публика.

 

Главният аргумент  в полза на този нов вид футболно събитие е опасността от скорошна несъстоятелност на голям брой клубове.

Като пример се посочва , че реномираният клуб Байерн губи 2,7 милиона от всеки непроведен мач.  Големи загуби очакват всички професионални клубове, 16 от 18-те клубове в първа и втора Бундеслига вече са преминали към съкратено работно време.

 

Дали  “медицински допустимият риск”, за който говорят футболни мениджери,  е убедителен довод? Футболистите не могат да играят със защитни  маски и да спазват необходимата дистанция. “Който печели повече от двуборствата, печели и мача” – категорични са видни германски треньори като Зип Хербергер, Хелмут Шьон, Ерих Бушнер или Йоги Льов. Затова застъпниците на възстановяване на мачовете препоръчват  други средства за борба срещу разпространяването на коронавируса – на първо място да се провеждат редовни тестове и при положителен резултат да се обяви карантина. Но достатъчно ли би било това? Който кратко преди потегляне за мач се е заразил с Ковит-19, би играл в латентната фаза на инфекцията. Едва два или три дни след това биха се появили първите симптоми и има вероятност той вече да е заразил колегите си.

 

Аргументите  срещу възстановяването на футболните мачове се подхранват и от реномирани вирусолози. Така професор Кристиан Дростен от берлинската клиника Шарите предупреждава, че нормална спортна дейност няма да е възможна до пролетта на идната година.  И според неговия колега Александър Кекуле: “Тази година  няма да са възможни масови мероприятия, при които в стадиона се събират 60 хиляди души”.

 

Няма съмнение: Клубовете от Бундеслигата са изправени непосредствено пред опасността да изпаднат в  несъстоятелност. Да припомним, че  през изминалите години техният финансов баланс бе забележително висок. Общият оборот на 18-те клуба през сезона 2018/19 достигна повече от 4 милиарда евро, като от приходите от билети бяха 520 милиона евро, от реклама 845 милиона и от фанатикули 176 милиона. Средно на мач се продаваха 43 милиона билета.  Ако след 9 май в Германия се разрешат “призрачните мачове”,

18-те клуба в първа и втора Бундеслига очакват за сезона 2019/2020 приходи от телевизионни и спонсорски права в размер на

1 милиарда и 372 милиона евро. Това би ги спасило от финансова катастрофа, но би дало “фатален сигнал”.

 

Дали е допустимо, професионалният футбол, който мобилизара масите, да загуби моралния си престиж и да предизвика нови рискове за здравето? Тази дискусия едва ли ще стихне. Една страна, която така обича футбола, може да си позволи такъв експеримент – смята Германският футболен съюз.  Но какъв ще е изходът от този експеримент?

Информацията изготви Румяна Таслакова, Кьолн

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.