Евродепутатът Ромео Франц натиска бургаския кмет за безводието в ромския квартал

Близо 300 жители на кв. „Победа“ се събраха пред Общината в Бургас на протест срещу спирането на водата в квартала. Семейства от бургаския квартал са вече 20 дни без вода заради натрупани огромни задължения към местното ВиК дружество като сметката им е 100 хил. лв.Към 10-те редовни абонати на улица „Тамара” се закачили още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично, съобщава БНТ.

Улица „Тамара” е най-известната в бургаският квартал „Победа”. От около 20 дни живеещите на тази улица нямат вода. От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.

Представителят на ВиК- Бургас Димитър Гюров обяснява причината: „Задълженията на тези наши абонати от квартал „Победа” са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. На на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода”.

Йордан Фратев, организатор на протеста, казва: „Това не е един ден, два месеца. Това са цели пет месеца. Обещават ще минат ще правят, ще мерят къщите да плащаме данъците. Половината от хората плащаха данъците и никой не отива да ни пуска водата“, съобщава БНТ.

Живеещите в квартала не са съгласни с позицията на водоснабдителното дружество и са убедени, че те са основния виновник за това да нямат вода.

В защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц. Той е изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.

Жителите на квартала, работещи към почистващи фирми, заявиха, че за предстоящия празник на 24 май няма да работят.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.