Евродепутатът Ромео Франц натиска бургаския кмет за безводието в ромския квартал

Близо 300 жители на кв. “Победа” се събраха пред Общината в Бургас на протест срещу спирането на водата в квартала. Семейства от бургаския квартал са вече 20 дни без вода заради натрупани огромни задължения към местното ВиК дружество като сметката им е 100 хил. лв.Към 10-те редовни абонати на улица „Тамара” се закачили още десетки нелегални водопроводи и така сметката нараснала драстично, съобщава БНТ.

Улица „Тамара” е най-известната в бургаският квартал „Победа”. От около 20 дни живеещите на тази улица нямат вода. От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.

Представителят на ВиК- Бургас Димитър Гюров обяснява причината: „Задълженията на тези наши абонати от квартал „Победа” са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. На на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода”.

Йордан Фратев, организатор на протеста, казва: „Това не е един ден, два месеца. Това са цели пет месеца. Обещават ще минат ще правят, ще мерят къщите да плащаме данъците. Половината от хората плащаха данъците и никой не отива да ни пуска водата“, съобщава БНТ.

Живеещите в квартала не са съгласни с позицията на водоснабдителното дружество и са убедени, че те са основния виновник за това да нямат вода.

В защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц. Той е изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.

Жителите на квартала, работещи към почистващи фирми, заявиха, че за предстоящия празник на 24 май няма да работят.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.