Полша: два ареста заради подслушване на министри

Двама души бяха арестувани в Полша по подозрение, че са замесени в незаконно подслушване на министри, предаде ДПА. Новината идва след като седмичникът Wprost публикува разговори на високопоставени политици, записани в различни ресторанти във Варшава. Не се съобщава кои са задържаните.

Сред записаните са външният министър Радек Шикорски, бившият финансов министър Яцек Ростовски, министърът на вътрешните работи Бартоломей Шенкевич и председателят на Централната банка Марек Белка. Премиерът на страната Доналд Туск защити политиците и функционерите, станали обект на подслушване.

Изтеклите в пресата разговори включват изказване на външния министър Шикорски, според което договорът между Полша и САЩ “нищо не струва” и дори е опасен с това, че създава “илюзията за сигурност”. Шикорски е цитиран да използва ругатни и расистки изрази. Той е цитиран и с остри коментари по адрес на британския премиер Камерън и неговата антиимиграционна политика.

От записите става ясно, че Шикорски е полският кандидат за мястото на европейския комисар по външна политика, уточнява Би Би Си.

Шикорски не коментира дали е изрекъл приписаните му думи и твърди, че подслушването е дело на “организирана престъпна група”. Полското законодателство предвижда до две години затвор за незаконно подслушване, съобщава Ройтерс.

След като пресата публикува думите на Шикорски президентът Бронислав Коморовски се обърна към Белия дом с уверение, че политиката и отношението на Полша към САЩ остават непроменени.

Директорът на Централната банка Марек Белка вече предупреди, че няма да подава оставка заради нецензурните думи, с които е чут да нарича свои колеги. Той не коментира онази част от приписаните му думи, в които той обсъжда с вътрешния министкър предстоящите в страната избори. Според полското законодателство директорът на Централната банка трябва да бъде независим от политиката, посочва Би Би Си.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.