Полски служител уволнен след като нарече закона за Холокоста „глупав“

В понеделник полското външно министерство обяви уволнението на полски дипломат, натоварен със задачата да подобри контактите с евреите по света, след като той разкритикува подхода на правителството си към регулиране на дискурса за Холокоста.

Ярослав Новак, комисарят по комуникациите на диаспората, определи закона за речта на Холокоста, приет от управляващата партия в неговата страна, като „глупав“ в интервю миналата седмица за британския седмичник „Jewish News“.

Новак каза също, че Полша трябва да приеме закон за реституцията на собственост, изявление, което насочва към по-нататъшни критики към управляващите органи, които наскоро приеха закон за реституцията на собственост. Отсече възможностите за възстановяване или компенсация на онези, които заграбиха имуществото на комунистите. Сред засегнатите са оцелелите от Холокоста и техните наследници.

В понеделник говорителят на министерството Лукас Ясина обяви в Туитър, че външният министър Збигнев Рау е уволнил Новак в събота. Не беше посочена причина.

Развитието се случи дни след като Полша отзова новия си посланик в Прага, след като този дипломат разкритикува страната си в интервю – в този случай по отношение на подхода на Полша към спора с Чешката република за държавна въглищна мина.

Посланик Мирослав Ясински говори за “арогантност” от полска страна, нещо, което говорителят на правителството нарече “изключително безотговорно”.

Уволнението на Новак беше последвано от изказване на Jewish News, че според него законът, приет през 2018 г. за забрана на определени изявления за Полша и Холокоста, „е една от най-глупавите поправки, правени някога от който и да е закон“.

Законодателството имаше за цел да отговори на твърденията, че Полша, жертва на нацистка Германия поема отговорност за Холокоста. Законът вбеси Израел, като мнозина смятат, че това е опит да се избели факта, че някои поляци са убивали евреи по време на германската окупация по време на Втората световна война.

Първоначално законодателството предвиждаше лишаване от свобода до три години за фалшиво приписване на германски престъпления на Полша. По-късно беше променен, за да се премахнат наказателните присъди.

Миналата година Полша също одобри закон, който сериозно ограничава правата за възстановяване на имущество, задържано от бившия комунистически режим в страната, включително оцелели от Холокоста и техните семейства.

Този закон предизвика и сериозен дипломатически спор с Израел, който все още не е разрешен.

Новак каза, че вярва, че Полша в един момент “трябва да направи нещо по отношение” на компенсацията.

Новак участва в полско-еврейския диалог от 80-те години на миналия век. През юли става комисар по контактите с евреите в диаспората.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.