Полският правосъден министър обявява оттеглянето на страната му от Истанбулската конвенция

Тази седмица Полша ще предприеме стъпки за оттегляне от Европейското споразумение за насилието срещу жени, което, според крайно десния парламент нарушава правата на родителите, тъй като изисква училищата да включват полово обучение на децата, заяви полският министър на правосъдието, предава думите му Ройтерс.

Збигнев Зьобро обяви на пресконференция, че на 27.07 министерството му ще подаде молба до министерството на труда и семейството, за да започне процесът за оттегляне от споразумението, наречено Истанбулска конвенция. Според Зьобро тя съдържа елементи с идеологически характер, който се определя като вреден.

Управляващата в Полша партия Закон и справедливост, както и коалиционните й партньори, са в тясна връзка с католическата църква и поддържат консервативен социален дневен ред. Враждебността към правата на гейовете бе един от основните акценти по време на успешната кампания на президента Андрей Дуда през този месец.

На 24.07 хиляди хора, най-вече жени, протестираха във Варшава и други градове срещу предложенията за отхвърляне на конвенцията. „Целта е да се узакони домашното насилие” каза Марта Лемпар, една от организаторките на петъчното шествие във Варшава. Някои от протестиращите носеха плакати с надпис „Закон и ред е адът за жените”.

Управляващата партия отдавна се оплаква от Истанбулската конвенция, която Полша ратифицира по време на предишното центристко правителство през 2015 г. Според настоящото правителство това споразумение е проява на неуважение към религията и предполага прилагането на либерални обучителни социални политики в училищата, макар че в миналото едва не е било взето решението за оттегляне от документа.

Зьобро, полският правосъден министър, представлява по-малка крайно дясно партия в управляващата коалиция. В събота, 25.07, нямаше говорител на правителството, който да коментира дали заявлението за плановете на Зьобро за напускане на конвенцията представляват колективно кабинетно решение.

Световната здравна организация съобщава, че домашното насилие е нараснало тази година в Европа по време на месеците на карантината, наложена за справяне с коронавируса.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.