Популярен роман за гей живота в България е преведен на български

Корицата на книгата на Гарт Грийнуел "Каквото ти принадлежи".
Корицата на книгата на Гарт Грийнуел „Каквото ти принадлежи“.

Дебютният роман на бивш преподавател в Американския колеж излезе в превод на български език. Става дума за книгата „Каквото ти принадлежи“ на американеца Гарт Грийнуел.

Романът беше публикуван на английски език в началото на 2016 г. Изданието Publisher’s Weekly го нарича „първия велик роман на 2016“. Рецензии за книгата излизат в редица медии, между които „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Индипендънт“. В сайта Goodreads досега са публикувани 365 читателски отзива за книгата.

Основният сюжет на книгата е любовта на главния герой към Митко – младеж, който проституира в тоалетните на НДК. Около тази история се тематизират стигмата към хомосексуалността в американския Юг, където героят е израснал, и тази в столицата на България.

На български език романът се издава от Black Flamingo Publishing. Преводач е Надежда Радулова, редактор – Димитър Кенаров, а художественото оформление е на Петр Шпонка.

Гарт Грийнуел е роден през 1978 г. Освен писател и учител, той е поет и литературен критик. Авторът е печелил редица награди, включително за поезия. Първата му новела „Митко“, около чийто сюжет е построен романът „Каквото ти принадлежи“, печели наградата на издателството на университета в Маями и е финалист.

В близките седмици „Маргиналия“ ще публикува интервю с Грийнуел.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.