Пореден опит на ВМРО да внесе закон отварящ път за цензура

Нови измерения получи през изминалата седмица сюжетът с опитите на ВМРО да наложи цензура в интернет под предлог за борба с фалшивите новини, писа Капитал.

В четвъртък парламентарната медийна комисия отхвърли откровено противоконституционния законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията на ВМРО, за който Маргиналия писа – виж тук . С него се предлагаше да се даде на Съвета за електронни медии (СЕМ) право да иска заличаване на информации и закриване на сайтове „за разпространяване на дезинформация“, както и с наказателна отговорност за „разпространяване на невярна информация“. Целта на законопроекта, според мотивите му бе да се даде „защита от шарлатаните и мародерите в интернет средата“.

Новият текст за допълнение на ЗЗЛД гласи: „Чл. 25п (1) Всички собственици на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове, следва  да  оповестят на  видно място на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове информация за себе си, в качеството си на администратора на личните  данни: 1. за физическо лице: три имена, адрес или телефон и електронна поща за контакт с администратора“.

Внесеният законопроект предизвика недоумение в експертните среди.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация определи опитите на ултранационалистите от ВМРО като несъвместими с европейското законодателство, което не предвижда регистрация в интернет. Той оцени двата законопроекта като недемократични с основна идея идентификация и регистрация на хората или изданията, които имат желание да говорят, да съобщават информация и да изразяват идеи. „Общият мотив е опитът да се въведе като нарушение „разпространението на дезинформация“ в интернет средата, което аз намирам за изключително опасно и несъвместимо с всякакви стандарти(…) Идеята всеки собственик на профил в интернет да оповести личните си данни с оглед възможност да отговаря за „дезинформация“ е не само абсурдна, но пряко противоречи на общия регламент за защита на личните (GDPR)“, смята още правозащитникът.

От управителния съвет на “Интернет общество – България“ също реагират остро. От организацията са категорични, че предложените текстове не отговарят на изследванията на дезинформацията в рамките на Европейския съюз, нито пък авторите им са взели предвид доклада на експертната група. Особено противоречив и опасен е „чл. 25р (1) Лицето по ал. 1 от чл. 25п или съответно лицето по ал. 4 на чл. 25п носи отговорност за законността при обработване на лични данни и разпространяване на дезинформация в интернет средата чрез публикувани на собствения от него интернет сайт, платформа, профил в социална мрежа или интернет блог“.

Предложените промени не бива да бъдат приемани от Народното събрание, защото са неработещи, създават условия за въвеждане на цензура, а и не са съобразени с GDPR, смятат още от Интернето общество – България“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.