Вандализация на Синагогата в София

Вчера следобед, в свещения ден от седмицата шабат, е извършено посегателство над Централната Софийска синагога. Неизвестен мъж е успял да счупи прозорец на Голямата молитвена зала, хвърляйки камъни откъм ул. Вашингтон. Случилото се е само дни преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари.

„Инцидентът сам по себе си е изключително обезпокоителен, но пълното отсъствие на реакция от страна на минувачите по улицата е още по-притеснително,“ коментира председателят на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар. „Безопасността на хората от общността в момента е най-важна и ще работим заедно с органите на реда и компетентните институции в страната тя да бъде гарантирана. Не можем да се примирим, че в България езикът на омразата вече има физически прояви с директни посегателства върху еврейска комунална собственост.“

Опитите за вандализация на еврейски храмове и гробища са проблеми, за които мониторинговите  доклади на правозащитните организации в България системно информират обществото и релевантните институтици. Маргиналия системно отразява случаите на проява на антисеметизъм и очаква правораздавателните органи да разследват авторите им.

Часове по-късно Световният еврейски конгрес изрази дълбока загриженост и възмущение от  акта на вандализъм.

Ето и позицията на зам.министър в МВнР Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма: „В събота бе извършено нагло посегателство срещу сградата на Софийската синагога. Това действие, характеризиращо се с абсолютна липса на уважение към религиозен храм, част от културната среда на нашата столица, но най-вече към нашите сънародници – евреи, се отличава с дързостта на своя извършител. В този случай думата “неграмотмост” е първата, която ми идва на ум. Но неграмотност, водеща до антисемитизъм резултиращ в действия на омразата е и престъпна!
Нашите усилия да създадем среда освободена от подобни мерзки посегателства несъмнено ще продължат. Но дотогава искрено се надявам и призовавам всеки един от нас, от институциите, от които очакваме бързо установяване на виновника, който да понесе последствия за вчерашното нападение, до гражданите, които понякога неволно стават свидетели на такива прояви – не бива да мълчим, не бива да подминаваме! Отровата, попаднала дори в една част на тялото, бързо се разпространява навсякъде – или ще приемем антидота, колкото и да горчи, или ще се изтровим всички. Друг вариант няма“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.