Поредни блокади на етнически принцип, този път в София

Няколко столични квартала остават блокирани от полиция днес и утре заради мерките срещу разпространение на коронавируса, съобщи БНР.

63 пропускателни пункта са изградени от снощи на входовете и изходите на „Христо Ботев“, „Факултета“, „Филиповци“ и част от „Орландовци“. Блокираните квартали са класифицирани като класически“гета“ от изтъкнати експерти по въпросите за малцинствата. Те са етнически специфична територия, а жителите му  се самоопределят предимно като принадлежащи към малцинствени групи, различни от българската – като роми/цигани, турци, мюсюлмани (като етнос).

Маргиналия публикува преди дни мнението на правозащитници за противоконституционността на блокирането на квартали на етнически принцип – виж тук.

Операцията на Столичната дирекция на вътрешните работи и жандармерията започна късно снощи. Днес се очаква да започнат и още по-масови проверки в блокираните квартали.
През контролно-пропускателните пунктове се разрешава минаването на хора, които отиват или се връщат от работа или имат основателна причина за това.
Целта на операцията на МВР е да спре безразборното придвижване на хора в тези квартали.
През миналата нощ по улиците на блокираните от полиция квартали са патрулирали автомобили на жандармерията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.