Поредни протести срещу протестантска църква

 

Хора от пловдивския квартал „Коматево” излязоха на бунт срещу протестантската църква „Жътвари“, която е отворила преди около година в района. Църквата е основана от пасторите Милена и Крейг Сибторп и е регистрирана през 2006 година по Закона за вероизповеденията.

 

По повод деня на Освобождението те бяха публикували обръщение към вярващите, в което казваха: „Българската православна църква има най-много мъченици през Османското робство. В църквите и манастирите обаче, ние сме запазили нашата самобитност и националност. 500 години ние сме били без правителство и държава. Светата ни Църква е била всичко.“ Молитвените си събрания“Жътвари“провеждат всяка неделя в сградата на бившия стопански двор на ул. Захаридово.

 

Местните жители  срещу „Жътвари“ смятат, че зад църквата се крие секта. Те твърдят още, че от църквата примамват с лакомства деца от квартала, както и че доскоро върху сградата на улица „Захаридово“ е имало табела „Църква за деца“.

„Тази църква започна дейност преди година. Имаше реклами, че става дума за детска църква. Пишеше, че са добре дошли деца от всички възрасти. Направена бе проверка от ДАНС и афишите бяха премахнати”, казват протестиращите.

„Не желаем да има такива видове църкви в нашия квартал. Има достатъчно храмове, но такива не са ни нужни”, заявяват от протеста.

В наскоро публикувания доклад на Държавния Департамент на САЩ бе посочено, че протестантите в България се оплакват, че се чувстват дискриминирани и техните религиозни права  в ковид обстановката се нарушават. 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.