САЩ: поредният чернокож, застрелян от полицай

Започва криминално разследване на полицай от Оклахома, застрелял невъоръжен чернокож. Това съобщиха местните власти, цитирани от “Ройтерс”.

Полицай Бети Шелби застреля Терънс Кръчър, на 40 години в петък. Адвокатът на полицейската служителка съобщи пред медиите, че Шелби е стреляла, след като Кръчър не изпълнил заповедите й.

Семейството на Кръчър определи стрелбата като криминално деяние и вероятно ще повдигне обвинения. Случаят е последният от поредица стрелби срещу невъоръжени чернокожи на американската полиция и сподед “Ройтерс” повдига въпрос за евентуални расистки подбуди.

Във видеоклип, заснет от полицейски хеликоптер, се чува как някой вика, че Кръчър не изпълнява заповедите на полицията. Тогава глас от хеликоптера казва: „изглежда и като лошо момче, може да е на нещо [дрога]” Вижда се как полицаят вади оръжието си преди Кръчър да падне на земята и се чува женски глас да казва на полицейската радиостанция: „застрелях го”. На клипа се вижда Кръчър по гръб, а от тялото му тече кръв.

Близначката на Кръчър Тифани разказа, че брат й редовно ходел на църква и е бил записал в общинския колеж на Тълса. На 40-тия им рожден ден преди около месец той й изпратил смс, в който й казвал, че искал да накара семейството им да се гордее с него.

На пресконференция в понеделник тя сподели: „Животът на това голямо „лошо момче” имаше смисъл”. В свое изявление областният прокурор на Тълса, Стив Кунзвайлър, съобщи, че криминалното разследване ще бъде задълбочено и ще се увери, че „фактите съблюдават закона.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.