Поредно отлагане на делото за побоя в трамвай 20

Вчера в Софийския районен съд за пореден път не се състоя заседанието на делото срещу група неонацисти, извършили на 6 юни 2010 година нападение в трамвай 20. Делото, което е заведено за втори път, не може да тръгне вече пета година. То беше отложено за 28 април 2015.

Повод за последното отлагане на делото е неявяването на адвоката на един от подсъдимите – Васил Павлов. Според news.bg адвокатът на Павлов заявил, че не е получил призовка и че имал друг ангажимент. От публикация в „Дневник“ от октомври 2014 става ясно, че въпросният адвокат Чанков не за първи път не се явява на делото.

Както Marginalia вече писа, петимата бити младежи в трамвай 20 са с леви политически убеждения. Те отиваха на митинг в подкрепа на правата на чужденците в България, който се проведе същия ден пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите, скрили лицата си под маски и качулки, бяха въоръжени с метални пръти, боксове и бутилки. Две от жертвите – Борис Боев и Димитър Панайотов – бяха настанени в болница с мозъчни сътресения, счупени ръце и множество охлузни рани. За Борис Боев това е второто нападение от страна на неонацисти, в резултат на което той получава сътресение на мозъка.

Обвиняемите по делото са Димитър Лазаров, Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Ел Макуси, Матея Пенев и Росен Кънев. Имената им се свързват с неонацистката група „Национална съпротива“, като един от тях – Димитър Лазаров, е сочен и от МВР, и от антинацистки настроени активисти, за лидер на тази група. Въпреки това делото не е за престъпление от омраза, а по „хулигански подбуди“.

„Поредното съдебно заседание се случва в момент, когато партията (ВМРО), около която гравитира един от обвиняемите (Димитър Лазаров) и която дори го издига като кандидат за депутат, вече е част от новата управляваща коалиция. Този факт няма как да не поражда у нас сериозни притеснения, както за по-нататъшния ход на съдебното дело (все още незапочнало!), така и за целия ход на общественото развитие в България“, коментираха от инициативния комитет „Не на насилието“ ден преди делото.

По време на съдебното заседание те организираха протест пред сградата на СРС и издигнаха плакат, на който пишеше: „Побоят в трамвай 20 не е хулиганство, а фашизъм“.

„За нас делото за трамвай 20 има значение да възпира всякакви възможни бъдещи зверства от страна на българските фашисти. Вярваме и знаем, че всеобщото разпознаване и непоносимост към подобни фашистки проявления е част от силата, която не ще позволи жертвите на тези отвратителни проявления да се множат“, заявиха още от инициативния комитет.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.