Поредно заседание по делото за побоя в трамвай 20 в понеделник

Поредно заседания по делото за побоя в трамвай 20 е насрочено за понеделник, 12 декември. То ще започне от 13 часа в сградата на Софийския районен съд. Делото е срещу група неонацисти извършили, на 6 юни 2010 година нападение в трамвай 20 срещу младежи с леви убеждения. Шест години и половина по-късно то все още не е започнало по същество. Два пъти случаят е връщан на ниво досъдебно производство, след което всяко заседание се отлага, припомниха за „Маргиналия“ близки на пострадалите.

Битите на 6 юни преди пет години младежи са отивали на митинг в подкрепа на чужденците пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите, скрили лицата си под маски и качулки, са били въоръжени с метални пръти, боксове и бутилки. Две от жертвите – Борис Боев и Димитър Панайотов – бяха настанени в болница с мозъчни сътресения, счупени ръце и множество охлузни рани. За Борис Боев това беше второто нападение от страна на неонацисти, в резултат на което той получава сътресение на мозъка.

Обвиняемите са Димитър Лазаров, Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Ел Макуси, Матея Пенев и Росен Кънев. Имената им се свързват с неонацистката група „Национална съпротива“, като един от тях – Димитър Лазаров, е сочен и от МВР, и от антинацистки настроени активисти, за лидер на тази група. Въпреки това делото не е за престъпление от омраза, а по „хулигански подбуди“.

Междувременно един от обвиняемите – Димитър Лазаров – беше кандидат за депутат от партията ВМРО, която е част от управляващата коалиция в оставка в рамките на „Патриотичен фронт“.

Приятели на битите младежи  отново ще протестират пред сградата на Софийския районен съд с искане за развитие на делото и адекватни наказания. Пред „Маргиналия“ те споделиха, че разчитат общественото мнение да повлияе върху ефективността на работата на съда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.