Поредно заседание по делото за побоя в трамвай 20 в понеделник

Поредно заседания по делото за побоя в трамвай 20 е насрочено за понеделник, 12 декември. То ще започне от 13 часа в сградата на Софийския районен съд. Делото е срещу група неонацисти извършили, на 6 юни 2010 година нападение в трамвай 20 срещу младежи с леви убеждения. Шест години и половина по-късно то все още не е започнало по същество. Два пъти случаят е връщан на ниво досъдебно производство, след което всяко заседание се отлага, припомниха за „Маргиналия“ близки на пострадалите.

Битите на 6 юни преди пет години младежи са отивали на митинг в подкрепа на чужденците пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите, скрили лицата си под маски и качулки, са били въоръжени с метални пръти, боксове и бутилки. Две от жертвите – Борис Боев и Димитър Панайотов – бяха настанени в болница с мозъчни сътресения, счупени ръце и множество охлузни рани. За Борис Боев това беше второто нападение от страна на неонацисти, в резултат на което той получава сътресение на мозъка.

Обвиняемите са Димитър Лазаров, Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Ел Макуси, Матея Пенев и Росен Кънев. Имената им се свързват с неонацистката група „Национална съпротива“, като един от тях – Димитър Лазаров, е сочен и от МВР, и от антинацистки настроени активисти, за лидер на тази група. Въпреки това делото не е за престъпление от омраза, а по „хулигански подбуди“.

Междувременно един от обвиняемите – Димитър Лазаров – беше кандидат за депутат от партията ВМРО, която е част от управляващата коалиция в оставка в рамките на „Патриотичен фронт“.

Приятели на битите младежи  отново ще протестират пред сградата на Софийския районен съд с искане за развитие на делото и адекватни наказания. Пред „Маргиналия“ те споделиха, че разчитат общественото мнение да повлияе върху ефективността на работата на съда.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.