Поредно заседание по делото за побоя в трамвай 20

Споделете статията:

Поредното заседание по делото за побоя в трамвай 20 ще се състои днес от 13,30 ч. в Софийския районен съд.

Както е известно, делото е срещу представители на крайнодясна група, които на 6 юни 2010 г. пребиха петима младежи с леви убеждения. Битите младежи отиваха на митинг в подкрепа на правата на чужденците в България, който се проведе същия ден пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите, скрили лицата си под маски и качулки, бяха въоръжени с метални пръти, боксове и бутилки. Две от жертвите на побоя – Борис Боев и Димитър Панайотов – бяха настанени в болница с мозъчни сътресения, счупени ръце и множество охлузни рани. За Борис Боев това е второто нападение от страна на неонацисти, в резултат на което той получава сътресение на мозъка.

Имената на обвиняемите се свързват с неонацистката група “Национална съпротива”, като един от тях – Димитър Лазаров, е сочен и от МВР, и от антинацистки настроени активисти, като лидер на тази група. Въпреки това делото не е за престъпление от омраза, а като мотив се сочат “хулигански подбуди”.

В друго знаково дело – за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина, защото, по думите на един от обвиняемите, “приличал на гей”, а те “прочиствали парка от гейове”, официалният мотив на обвиняемите също не е престъпление от омраза. “Ние, приятелите на пострадалите, които вече четвърта година очакваме развитие по делото, не се примиряваме с извършената несправедливост”, се казва в съобщение, изпратено до медиите от приятели на пострадалите. “За нас делото за трамвай 20 има значение да възпира всякакви възможни бъдещи зверства от страна на българските фашисти. Вярваме и знаем, че всеобщото разпознаване и непоносимост към подобни фашистки проявления е част от силата, която не ще позволи жертвите на тези отвратителни проявления да се множат”, завършва съобщението.

Докато делото за побоя в трамвай 20 не приключва повече от четири години, случаят се споменава като повод за гордост в неонацистките среди в България. В интернет дори се продават тениски “Трамвай №20”, на чийто гръб пише “Когато пътуването завърши различно от очакваното…”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.