Забрана на тоалетна, забрана за пиенето на вода и други порочни практики в модната индустрия твърди ХРУ

 

В новия докладна правозащитната организация Human Right Watch( ХРУ) се разкриват порочни практики в модната индустрия. Докладът е озаглавен „Закупуваш автобусен билет и очакваш да полетиш: как модната индустрия злоупотребява с работната сила“ .

Докладът идентифицира кои са ключовите порочни практики на компаниите за производство на дрехи и обувки. Пазарът изисква от брандовете да произвеждат и продават стоки по-бързо от всякога, в отговор на променящите се изисквания на потребителите. Това съкращава времето, с което разполагат работниците, за да изпълнят поръчките. В случай, че не се съблюдава капацитета на завода или времето за почивка на работниците това лесно води до нарушение на човешките права.

Много световни марки изтъкват политиките си да осигуряват работни места, като зачитащи правата на работниците във фабриките, където  произвеждат своите стоки. Всъщност те подкопават усилията си с безмилостен натиск върху доставчиците да намалят цените или да произвеждат по-бързо, установява ХРУ.

„Брандовете, които карат своите доставчици да намалят разходите си по начин, който вреди на работниците, винаги са опасно близо до нарушение правата на човека“, казва Аруна Кашяп, старши съветник в отдел „Права на жените“за ХРУ. Производителите на дрехи трябва да наблюдават и коригират бизнес практиките си, за да не насърчават злоупотреби срещу които твърдят, че се борят.“

За изготвянето на  доклада ХРУ са провели интервюта с работници от Бангладеш, Камбоджа, Индия, Мианмар и Пакистан, както и доставчици на облекла от Южна и Югоизточна Азия и експерти с дългогодишен опит в индустрията за производство на дрехи.

Припомняме, че на 24 април се навършват шест години от трагедията в Rana Plaza в Бангладеш, когато осем етажна сграда се срути в покрайнините на Дака, убивайки 1138 работници и ранявайки над 2000 други.

Фазия Кан, 24-годишна шивачка от фабрика в Пакистан, описва безмилостния натиск върху работниците да произвеждат по-бързо:

Мразя затворническата атмосфера на работното ми място, забраната за тоалетна, забраната за пиене на вода, забраната изобщо да станеш...Единият час на ден обедна почивка, който ни се полага на практика в само половин. Не помня кога беше последния път, когато имах пълна едночасова почивка.“

ХРУ призовават прозводителите на да участват в проучвания, които да позволяват на доставчиците да класифицират търговските практики на марките и да докладват къде се намират в резултатите; да използват усъвършенствани инструменти за изчисляване на разходите за труд и да участват в инициативи, които съчетават колективна реформа на марката в практиките на закупуване съ секторни колективни договори. Те трябва да докладват публично за броя на синдикатите и колективните трудови договори на техните доставчици и за стъпките, които предприемат за подобряване на практиките за закупуване, които засягат фабричните операции.

Правителствата от своя страна трябва се погрижат за въвеждането на закони, които налагат задълбочен анализ на човешките права в големите вериги за доставки на компаниите, и тези закони следва също да включват мерки за наблюдение и коригиране на порочни практики в сферата.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.