Посланикът на Великобритания Джонатан Алън: България не трябва да избира между Русия и Европа

„България не трябва да избира между Русия и Европа“. Това каза по време на среща с български блогъри вчера посланикът на Великобритания. Участниците в дискусията засегнаха теми, свързани с политиката и човешките права в България. „Русия не се нормализира“, добави той  и коментира, че изборът между Европа и Русия се отнася конкретно до нормите, ценностите, законите и духа на законите. Според посланика обаче този избор не се отнася до търговията, икономиката, културните връзки и връзките между хората.

По време на дискусията Джонатан Алън засегна теми, свързани национализма, с правата на жените, на етническите малцинства, на хората с различна сексуална ориентация. „Най-хубавото на националистическите партии е, че бързо се разпадат“, каза той за крайнодесните партии в България и Великобритания.

Според посланика на Великобритания България има нужда от нов Наказателен кодекс, в който по адекватен начин да се третират темите за тероризма, домашното и сексуалното насилие, дискриминацията. Той открои като проблем липсата на принцип на съгласието при определянето на изнасилването, за разлика от много европейски страни. Според Наказателния кодекс изнасилване има, ако жертвата е лишена от възможност за самоотбрана, ако е в безпомощно състояние или ако е използвана сила или сплашване. Липсата на съгласие от страна за извършването на сексуален акт не се смята за самостоятелен мотив.

Джонатан Алън изрази съжаление, че в посолството на Великобритания не работят представители на различни малцинства, въпреки че само ромите в България са около 10% от населението. „Няма гей и представител на малцинство, който да работи в администрацията ми“, каза той. „Трябва да представим общността, ако искаме да я разберем“, коментира по-късно в профила си в Twitter по този повод дипломатът.

Посланикът засегна и темата за хомофобията в България, с която се е сблъсквал и в лично качество поради подкрепата си за София Прайд. През 2012 г. с бутилка беше счупен прозорецът на кухнята на резиденцията на посолството, докато вечеря със съпругата си. Причина за нападението, според Джонатан Алън, е знамето с цветовете на дъгата, закачено на фасадата на резиденцията в подкрепа на прайда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.