Последен опит на Обама да затвори Гуантанамо

Споделете статията:

Обама за направи последен опит да убеди американския конгрес да бъде затворен военния затвор в залива Гуантанамо, Куба. Това стана въпреки твърдото противопоставяне на законодателите, които не искат затворниците да бъдат прехвърлени в САЩ, съобщава “Ройтерс”.

Президентът на САЩ, който е демократ, призова предвождания от републиканци Конгрес да „изслуша честно” предложението му и каза, че не иска да прехвърля проблема на своя наследник, който ще встъпи в длъжност през януари.

Пентагонът предложи 13 възможни щата, които да поемат към 30-60 затворници в силно охранявани затвори, но не ги уточни. Американското законодателство забранява прехвърлянето им в САЩ и законодателите вероятно няма да премахнат тези ограничения, особено в момент, когато в страната ще се провеждат избори.

„Ще разгледаме плана на президента Обама,” заяви републиканският лидер на мнозинството в Сената Мич О’Конъл. „Но тъй като той включва разпределянето на опасни терористи в затвори в американски общности, президентът трябва да знае, че двустранната воля на Конгреса вече е била изразена и тя е срещу предложението му.” Очаква се Обама да убеди американците, че преместването на затворници в САЩ е разумно и безопасно.

Обама смята да пристъпи към едностранно действие, за да затвори институцита, намираща се в американска морска база, ако Конгресът не гласува за прехвърляния в страната. Републиканците се противопоставят на всяка изпълнителна заповед и издаването на подобна почти сигурно би било правно предизвикателство, което още повече ще влоши и без това неособено добрите отношения на Обама с Конгреса.

Белият дом се опитва да надделее в спора за затварянето на затвора, като се позовава на факта, че той е твърде скъп на данъкоплатците. Обама подчерта, че миналата година са били изхарчени почти 450 милиона долара само за да се поддържа дейността му. Представители на правителството заявиха, че новият план ще бъде по-евтин.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.