Последната дискусия от Великолепната женска седморка е за предразсъдъците между българските имигранти и британците

Споделете статията:

Тази вечер публиката на „Великолепната женска седморка“ ще дискутира „Котка в стената“, първият художествен пълнометражен филм на Мина Милева и Весела Казакова. Той има своята световна премиера, състезавайки се в най-елитната селекция на Международния кинофестивал в Локарно, а малко по-късно и в Сараево, през август 2019 година. Лентата бе оценена високо и намери широк отзвук от положителни реакции. „Котка в стената“ участва на 37-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна.

Преди време в Обединеното кралство няма предразсъдъци, расизъм или дискриминационно отношение към имигрантите. От 2007-2008 г. ситуацията започна да се влошава, а Брекзит задава все по-труден контекст за хората от Централна и Източна Европа.

„Котка в стената“ акцентира едновременно по забавен и драматичен начин върху отношенията между българските имигранти във Великобритания и местните жители, изпълнени с неразбиране и предразсъдъци. Фон на конфликта им е Брекзит и гръмките заглавия на английската преса в стил: „Емигрантите цицат социалната ни система!“, „Изпратете ги обратно!“, „Откраднаха работните ни места!“

Мина Милева разказва“Историята се случи на мен в Англия, където живея повече от 20 години. Аз и синът ми намерихме една котка, която се оказа на съседите и последваха ред скандали, защото се оказа съвсем различно в културен аспект да вземеш котката на англичани, отколкото да вземеш котка тук в България|“.

Популярната актриса Весела Казакова добавя – „Британците реагираха, че им взимаме работата, социалните помощи и котките. Ситуацията ескалира. Брекзит-а се усеща в манталитета на хората, в тяхното отношение, подкладено от медийната манипулация, която тръгна още преди разрешението за българи и румънци да работят на острова“.

Заповядайте довечера от 18 до 19.30 на дискусията за „Котка в стената“! Повечето от нас са изпитали на гърба си забавните и нетолкова забавни ситуации като тези от филма!

Ето линк за дискусията:

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.