Последно: „Да, България“ се коалира със „Зелените“ и ДЕОС

Споделете статията:

„Да, България“ ще участва в коалиция със „Зелените“ и ДЕОС на предстоящите парламентарни избори. Решението беше взето късно снощи, след като по-рано вчера се появи неофициалната информация, че партията на Христо Иванов ще се коалира с „Обединени земеделци“, а не с ДЕОС.

Информацията за коалиция с „Обединени земеделци“ предизвика множество дискусии сред членове и симпатизанти на „Да, България“ и на „Зелените“, според които предпочитаният партньор е ДЕОС. Членове на Националния съвет на „Да, България“ споделиха пред „Маргиналия“, че в партията няма яснота чия е идеята и отговорността за коалицията с „Обединени земеделци“.

След като на свое заседание вчера вечерта „Зелените“ посочиха ДЕОС за най-предпочитан партньор в коалицията с партията на Христо Иванов, късно снощи от „Да, България“ поканиха в щаба си ДЕОС за сключване на коалиционно споразумение.

Тази сутрин от „Да, България“ съобщиха, че са събрали над 20 хиляди подписа за коалицията си в рамките на едно денонощие, след като регистрацията им на изборите като партия беше отменена поради постъпили жалби. Според партията жалбите са неоснователни, а Вера Асенова, от чието име е подадена едната жалба, отрече да е неин автор.

„Да, България“ обяви за свой основен приоритет правосъдната реформа и борбата с корупцията.

ДЕОС е либерална партия, създадена през 2014 г. от участници в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Доскоро неин председател беше адвокатът в областта на авторските права Емил Георгиев, а от 28 януари е Виктор Лилов. Основните приоритети на партията, която досега не е участвала в управлението, са правосъдна реформа и борба с корупцията, образование и устойчиво развитие.

„Обединени земеделци“ е партия, създадена от Анастасия Мозер сред разпадането на БЗНС – Народен съюз. През 2011 г. неин председател става Петя Ставрева, бивш евродепутат от ГЕРБ. На президентските избори през 2011 г. „Обединени земеделци“ застават зад кандидата на СДС Румен Христов. Участват в различни коалиции по места, като в някои общини кандидатите им са спечелили.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.