Последно заседание по наказателното дело срещу Юлиана Методиева

Споделете статията:

На 4 май, от 15 часа в зала 8 на Софийски районен съд ще бъде финализирано второто дело, заведено от бившия легионер и депутат Дянко Марков срещу журналист от „Маргиналия“. Става въпрос за главния редактор на онлайн изданието – Юлиана Методиева.

Първият опит на Марков беше да осъди цялата редакция на правозащитния сайт, включително и членовете на Обществения му съвет, беше през 2015 г. за отвореното писмо към евродепутата Андрей Ковачев „Какво означават гастролите на антисемита Дянко Марков в европейския парламент“. Тогава Софийският градски съд (СГС) отсъди „невинни“ за Светла Енчева, Марта Методиева, Емил Коен, Михаил Иванов, Надя Данова, Димитър Вацов, Кета Мирчева, Антонина Желязкова, Евгения Иванова и Юлиана Методиева.

През октомври 2016 година Дянко Марков се почувства отново обиден за използваната квалификация „прононсиран антисемит“ в статията на Юлиана Методиева „Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят“. Този втори съдебен казус влезе в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

Юлиана Методиева е дългодишен журналист. Наскоро тя стана докторант в Нов български университет (НБУ), където работи върху тема за фашистките и неофашистки младежки движения.

На последното заседание ще бъдат изслушани свидетелите на подсъдимата – журналистката от „Дойче Веле“ Татяна Ваксберг и икономиста, стопански историк и автор на книги, свързани с последиците от държавния антисемитизъм в България, Румен Аврамов. От страна на ищеца е призована да свидетелства Даниела Горчева, авторка на множество статии отричащи отговорността на България за депортираните евреи през Втората световна война и застъпник на тезата за патриотичния характер на легионерското движение. След пледоарията на адвокат Ирина Алексова ще бъде дадена думата за последно изказване на ответника – Юлиана Методиева. Присъдата трябва да бъде прочетена в края на заседанието.

И в двете наказателни дела Дянко Марков твърди, че никога не е бил антисемит. През 1999 г.издава книгата “Легионерството. Възникване, историческа роля и съдба”, намерила възторжени последователи. Неговото членство в СМНЛ/СБНЛ е през времето, когато Главен водач на Легиона е Иван Дочев. Книгата на Дочев, личен приятел на Химлер, е със заглавие „Кои сме ние и за какво се борим“, публикувана през 1938 г. В нея има специална глава „България за българите“. Ето пасаж от нея (курсив: „Маргиналия“):

„Ако ние допуснем в чистата българска кръв с една лекота и безразсъдност да се примеси чужда такава, новата ни държава може да бъде подхвърлена на опасност. На изневяра. Ратувайки за новата наша държава, ние я виждаме държава на българите, чистите, кръвни братя българи. Днес, може би, кръвта остана най-сигурната гаранция за това в жилите на българите, на тия, които ще съставляват, изразяват, особено ръководят българската държава, трябва да тече чисто българска кръв!

На публичното заседание изразиха желание да присъстват журналисти и историци.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.