Посолството на САЩ: Луков е бил с профашистки и националистически възгледи

Споделете статията:

С изявление по повод на ежегодния Луковмарш излезе посолството на Съединените Щати в България вчера.

Христо Луков, на когото е кръстен маршът, е бил председател на Съюза на българските национални легиони и е известен с антисемитските и нацистките си възгледи. Убит е от комунисти пред очите на дъщеря си, а съвременните български крайнодесни организации го смятат за герой.

В Луковмарш участват организации, които традиционно се включват и в шествията против София прайд, и в протести срещу бежанци и роми. Техни последователи извършват и физически нападения срещу представители на тези групи. Тази година организатори са „Български национален съюз“ (БНД) и „Национална съпротива“ (НС), а като отделни лица се включват и членове на паламентарно представената партия ВМРО-БНД.

В изявлението на посолството на САЩ се казва:

Убийството на генерал Христо Луков, който е бил известен със своите профашистки и националистически възгледи, ще бъде отбелязано от несъгласувано шествие този уикенд. Посолството на САЩ признава правото на сдружаване и свободата на словото като важни демократични принципи, но осъжда речта на омразата, ксенофобията и  подбуждането към насилие, които противоречат на основните ценности на всяко демократично общество. Посолството продължава решително да подкрепя хората, организациите и държавните  институции, които демонстрират толерантност, честност и интелигентно говорене, за да засвидетелстват уважение към достойнството на всички хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.