Посолството на САЩ в Русия поправя фалшиво писмо в руската преса

Посолството на САЩ в Русия поправи фалшиво писмо, написано от името на Държавния департамент на САЩ. Писмото, пълно с грешки, е публикувано във водещия руски вестник „Известия“, съобщава PinkNews. То е адресирано към руския ЛГБТ активист Николай Алексеев и претендира да е изпратено от новоизбрания от президента Обама специален представител по въпросите на човешките права и ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, трансполови, интерсексуални) хората Ранди Бери.

В „писмото“ се изразява благодарност към Алексеев за приноса му за „организирането на публичен митинг в подкрепа на спирането на руската агресия против Украйна и възстановяването на приятелските отношения със западните държави“. В него се казва още и че акциите на ЛГБТ активистите по време на демонстрацията са предизвикали широк медиен отзвук на събитието, както и негативни реакции от руските власти, което е „ясен знак за отличната подготовка и квалификация на протестиращите“. Заради тези заслуги организацията GayRussia.Ru, както и други ЛГБТ организации, ще получат увеличено финансиране, се обещава във фалшивото писмо. Като лице за контакт е сложен съветникът по обществените дела в посолството на САЩ в Москва Джефри Секстън.

Посолството на САЩ в Русия реагира с „поправена“ с червен химикал версия на писмото. В нея има редица бележки и се изразява учудване как за връзка може да бъде даден електронен адрес в Gmail.

В края на писмото има послание, написано на руски:

„Уважаеми „Известия“,

Следващия път, когато използвате фалшиви писма, пращайте ни ги – с радост ще помогнем с оправянето на грешките. 

Искрено Ваш,

Държавният департамент“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.