Повече от сто световноизвестни културни дейци призовават руското ръководство да освободи гладуващия над 3 месеца украински кинодеец Олег Сенцов

Споделете статията:

Повече от сто от най-видните дейци на световната култура в понеделник са подписали декларация в подкрепа на украинския режисьор Олег Сенцов, който вече три месеца провежда гладна стачка в един руски затвор.  Това съобщава сайтът на Радио „Свобода“, както и много други информационни източници. Дейците на културата в своето обръщение призовават официалните лица на ЕС и на ООН да окажат натиск върху Русия, за да се постигне неговото най-бързо освобождаване.

Обръщението на световноизвестните културни дейци е публикувано в авторитетния френски вестник „Монд“.

В него присъдата над Сенцов е окачествена като „посегателство върху свободата на мисълта и на творчеството, отбелязва се, че той е бил лишен от истинско право на защита и че тази присъда сама по себе представлява „нарушение на международното право и на основните норми на правосъдието. В декларацията Сенцов е сравняван с Василий Гросман, с Александър Солженицин и с други „дисиденти при комунистическия режим“.

Според българското електронно списание „Клуб Z” в обръщението пише още: „”Ако не действаме, ще оставим Олег Сенцов да умре. Това ще значи да загърбим своите ценности и принципи, да се откажем от онова, което браним, и от онова, което сме. Това значи да се примирим, че може човек да бъде убит заради своите идеи, своите мнения, заеманите позиции. Отношението към него представлява посегателство срещу неговата свобода на мисълта и свободата му да твори. Не можем да приемем това”.

Обръщението е подписано от такива видни културни дейци като класика на световното кино френския режисьор Жан-Люк Годар, двукратния носител на „Златната палма“ британския режисьор Кен Лоуч, носителят на „Оскар“ канадският режисьор Дейвид Кроненберг. Сред подписалите  е и френският министър на културата Франсоаз Нисен, а освен това още от френските режисьори Мишел Азанависиюс, Жак Одиар и Коста-Гаврас, белгиецът Жан-Пиер Дарден.

Не само културни дейци, но и най-високопоставени политици, според информацията на „Клуб Z са се включили в акцията за спасяване на Сенцов. В разговор по телефона президентът на Франция Еманюел Макрон направи миналия петък ред предложения, чието естество не бе разкрито, на руския си колега Путин, за да бъде намерено спешно хуманитарно решение за украинския кинодеец.

За освобождаването на Сенцов настоява официално и Европейският съюз.

Украинският режисьор Олег Сенцов е осъден в Русия на 20 години затвор по обвинение в подготовка на терористични актове в анексирания от Русия полуостров Крим. Той не признава вината си и твърди, че процесът е монтиран. Същото по повод на неговия случай твърди и „Амнести интернешънъл“.

На 14 май Сенцов обяви гладна стачка с искане от руските затвори да бъдат освободени всички украински политически затворници. Той е отслабнал вече с 30 килограма и очевидно е на края силите си. Сенцов нееднократно е заявявал, че ще „гладува до края“

Миналата седмица сестрата на режисьора Наталия Каплан заяви, че е получила писмо от брат си, в което той съобщава, че „почти не става“ и че „краят е близък“. Според нея състоянието на брат ѝ е „катастрофално“.

От своя страна руската Федерална служба по изпълнение на наказанията твърди, че опасност за живота на гладуващия няма.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.