Повечето момичета и млади жени са били жертва на онлайн тормоз, сочи нов доклад

Повечето момичета и млади жени, използващи социални мрежи, са били жертва на тормоз, което ги е травматизирало и ги е накарало да ограничат или спрат онлайн изявите си, сочи ново глобално проучване.

 

Близо 60% от момичетата и млади жени, използвали мрежи като „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Туитър“, са били подложени на онлайн насилие, а всяко пето момиче или млада жена е спряла или намалила използването на социална платформа след подобни атаки, като някои казват, че тормозът е започнал, когато са били още на осем години, показва проучването на групата за права на момичетата Plan International.

Атаките са най-чести във „Фейсбук“, където 39% от анкетираните момичета казват, че са били тормозени, следвана от „Инстаграм“ (23%), „Уотсап“ (14%), „Снапчат“ (10%), „Туитър“ (9%) и „ТикТок“ (6%).

Благотворителната организация, която ще сподели доклада си със социалните медии и законодатели по целия свят, заяви, че насилието потиска гласовете на момичетата в момент, когато пандемията от COVID-19 увеличава значението на общуването онлайн.

Тези атаки може да не са физически, но често са заплашителни, безмилостни и ограничават свободата на изразяване на момичетата. Изгонването на момичета от онлайн пространствата е изключително обезсилващо във все по-дигиталния свят и уврежда способността им да бъдат виждани, чувани и да стават лидери.

Според Plan International това е глобален проблем, а социалните медии са „оставили момичета да се справят сами с онлайн насилието“.

Много от интервюираните – над 14 000 момичета и млади жени на възраст от 15 до 25 години в 22 страни, включително Бразилия, Индия, Нигерия, Испания, Тайланд и САЩ – разказват, че не са били предприети никакви действия, когато са съобщавали за случаи на насилие и тормоз.

Близо половината от момичетата са били заплашвани с физическо или сексуално насилие, гласи докладът. Мнозина казват, че случилото се им е нанесло психологически травми, а една четвърт се чувстват физически несигурни.

„Фейсбук“ и „Инстаграм“ заявиха, че използват изкуствен интелект, за да търсят съдържание на тормоз, постоянно наблюдават съобщенията на потребителите за злоупотреби и винаги премахват заплахите за изнасилване.

„Туитър“ обяви, че също използва технология за улавяне на нецензурно съдържание и е въвела инструменти за подобряване на контрола на потребителите върху техните разговори.

През 2018 г. специалният докладчик на ООН за насилието над жени призова правителствата да създадат нови закони, които защитават жените в онлайн пространствата, основани на правото на изразяване, неприкосновеността на личния живот и свободата от насилие.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.