Маргиналия изпраща поздравителен адрес по повод 110 години Софийска синагога

Скъпи приятели!

Уважаеми  доц. д-р Александър Оскар!

Уважаема Консистория!

Разказвали са ми как през 80-те години на миналия век, когато тъмното комунистическо време по нищо не изглеждаше да бъде застрашено от светъл демократичен лъч, тогавашният министър на културата Георги Йорданов е поискал нещо кощунствено. Поискал е Синагогата да бъде преобразена в концертна зала. Убеден атеист, печално известният министър не е съзнавал на какво посяга. Да бъде съхранена Софийската синагога през годините е акт равнозначен на духовен подвиг. Не само заради нейната великолепна красота. Уважението към еврейската духовност е базисно определящо нивото на толерантността на един народ.

Благодарение на общността на евреите в София, актът за подобна абсурдна трансформация не се е състоял. Можем само да се поклоним на онези, които не допуснаха това!

 

Скъпи приятели!

 

Приемете поздравленията за историческата 110–та годишнина на Софийската Синагога от целия екип на Маргиналия! Вярваме, че никога повече няма да дойде времето на антисемитските гонения и вашият народ щастливо и хармонично ще съжителства с българските християни,  мюсюлманите, арменците!

Честит празник!

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.