Пожизненият ТЕЛК е добро начало, но капка в морето

Хората с необратими увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК, без да е необходимо на всеки три години да се преосвидетелстват. Става дума за над сто състояния и заболявания. Промяната в Наредбата за медицинската експертиза ще приеме служебното правителство днес, съобщава БНР.

Ще бъде променена и методиката за индивидуалната оценка на потребностите за хората с увреждания, така че да отговаря на последните промени в Закона за личната помощ. Те определят часовете лична помощ според степента на зависимост.

Десетки хиляди пациенти са с дефинитивни и необратими увреждания, коментира служебният здравен министър Стойчо Кацаров. „Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалят разходите“, каза още той.

Страдащите от фамилни заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват. Има заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими – усложнения в резултат на диабет тип 1. Ще бъдат включени и хората с онкологични заболявания

Проблемът с подновяването на телковете на хора с трайни увреждания съществува от години.

Председателят на Центъра за независим живот Капка Панайотова е предпазлива за промените. Пред БНР тя казва: “ Пожизненият ТЕЛК е добро начало и капка в морето, но е много далеч от необходимото, което трябва да се случи“. Според авторитетната правозащитничка „Отменената индивидуалната оценка на потребностите е ключът към всичко“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.