Позиция на Б’ней Б’рит България: Протестираме срещу награждаването на легионера Дянко Марков

Софийска Ложа „Кармел“ 3355 категорично протестира срещу планираното за 4 октомври 2018 г от Министерство на отбраната на Република България награждаваме на легионера Дянко Марков.
Напомняме на ръководството на министерството, че според Парижкия мирен договор раздел II член 4 – Член 4

„България, която в съответствие с споразумението за примирие е предприела мерки за разпускането на всички организации от фашистки тип на българска територия, било то политически, военни или пара-военни, както и други организации, които водят враждебна пропаганда спрямо Обединените нации, не ще позволи за в бъдеще съществуването и дейността на организации от такова естество, които имат за своя цел да отнемат и да не позволят упражняването от хората на демократичните им права.“

Награждаването на член на Съюза на българските национални легиони се явява директно нарушение на този член.
Предвиденото награждаване институционализира глорификацията на лица с нацистко минало и настояще и поставя Република България в срамния списък на страни, в които нацизмът и фашизмът намират одобрително отношение на правителствено ниво.
Със съжаление отбелязваме, че тази проява не е изненадваща за нас, тъй като 1 година след разпореждането на министър председателя Борисов да бъде уволнен последователят на Хитлер Иво Антонов, продължава да бъде ръководен служител на МО на Република България.

Снимка на Б'ней Б'рит България - B'nai B'rith Bulgaria.
Снимка на Б'ней Б'рит България - B'nai B'rith Bulgaria.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.