Социолози: Морално осъдително е да се обговарят резултати неотразяващи вярно промяната  в  тенденциите  на  обществените   предпочитания

Позиция на Българската социологическа асоциация

По повод на провокативни и неверни обобщения в отделни медии непосредствено след проведените избори за Европейски парламент на 26 май 2019 г., за капацитета на социологията и на българските социолози да измерват точно и безпристрастно електоралните нагласи заявяваме, че категорично възразяваме срещу опитите професията на социолозите и постиженията на българската социологическа общност да бъдат обезценявани.

Изразяваме дълбокото си несъгласие с анализатори, които допуснаха при интерпретацията на резултатите от електоралните проучвания да не различават моментната картина на общественото мнение от проследяването на социалните процеси и открояването на тенденции. Професионално и морално осъдително е изследователите да обговарят резултати със стара дата, които не отразяват вярно промяната  в  тенденциите  на  обществените   предпочитания.   Съвършено   нередно  е резултатите и тенденциите да бъдат подменяни от необосновани интерпретации. Всичко това уронва престижа на професията социолог, намалява доверието към прецизно проведените сондажи на общественото мнение и пречи на гражданите да бъдат информирани.

 

Българската социологическа асоциация винаги е утвърждавала високите стандарти в социологическата професия и работи за налагане на правила за представяне на данните от проучванията на електоралните нагласи. В продължение  на  тази  своя  важна мисия предстои да се организира работна среща, на която да се обсъдят отново стандартите и правилата, свързани с правенето на проучвания и прогнози за електоралните нагласи, както и с тяхното оповестяване.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.