Позиция на Българската социологическа асоциация:За етническа толерантност и за недопускане на прояви на стигматизиране на групи от хора в българското общество

 

След позицията на Студентско общество за равенство при СУ(виж тук), в която се твърди, че лекциите от курса на проф. М. Мирчев „Социална работа с ЕТНО групи“  са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование, днес той коментира в социалните мрежи: „Моя работа като преподавател е да уча студентите да мислят сами, с главите си! Нормално е да са  с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги уча да мислят  сами, с главите си. Но въз основа на факти. А фактите са всякакви. От ежедневието. От статистиката. От специални изследвания. От изкуството и етиката.  От политиката и институциите. От религията.“

Часове след като бе публикувано писмото на студентите се организира онлайн  подписка за отстраняване на преподавателя. В нея се включват леви организации, правозащитници, бивши и настоящи студенти на СУ. От организацията на евреите „Шалом“ осъдиха като недопустими антисемитските и расистки внушения на социолога:“„Ще умира ли българската нация? България възможно ли е да стане “еврейска държава”? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“. Трима студенти от СУ организираха контра-подписка.

Публикуваме позицията на Българската социологическа асоциация.

Българската   социологическа   асоциация   (БСА)   винаги   е   заставала   в   защита   на демократичните   ценности,   като   основа   на   свободните   и   отворени   съвременни общества.   БСА  като   професионална  организация  не  приема  стигматизирането   на различията   включително   на   тези,   основаващи   се   на   етническа   принадлежност. Социологическото знание дава достатъчно аргументи за изграждането на включващо и толерантно   общество,   основано   върху   приемането   и   отстояването   на   равното достойнство  на  всеки  човек.  Като  изследователи  и  преподаватели  не  приемаме  нито изказвания, нито практики, които поддържат и усилват неравенствата, изразяващи се в подценяването  и  негативното  етикиране  на  отделни  етнически   групи  в  обществото. През годините БСА е отстоявала тази съпричастност на професионалната общност към демократичните  ценности  и  това  не  може  да бъде  поставено  под въпрос.

Държим  да информираме     обществото,     че     БСА  няма  никакви     основания  да  реагира институционално  на изказвания  на социолози, които  не са  членове на организацията. Позицията  на  БСА  е  ценностна  и  е  в  защита  на  ангажимента  на  социолозите    да отстояват демократичните ценности и равното достойнство на всеки, да допринасят за функционирането   на българското общество като включващо и уважаващо различията между хората.

 

Председател на УС на БСА Проф.Румяна Стоилова

13 ноември 2020

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.