Позиция на „Шалом“ за сблъсъците във Войводиново: Заставаме категорично против употребата на език на омразата и опитите за насаждане на расизъм и ксенофобия

 

Организацията на евреите в България „Шалом“ е силно обезпокоена от появилите се в публичното пространство призиви към насилие спрямо представители на ромския етнос, предизвикани от битов инцидент миналата седмица в пловдивското село Войводиново. Заявяваме, че заставаме категорично против употребата на език на омразата и опитите за насаждане на расизъм и ксенофобия.
Българската еврейска общност винаги е защитавала позицията, че всеки български гражданин, независимо от неговата религиозна и етническа принадлежност, е длъжен да спазва законите и обществения ред на страната и да носи съответната персонална отговорност за своите действия или бездействие. Следователно, не можем да приемем спокойно реакцията на част от българското общество, която визирайки персоналните простъпки на отделни лица, постави цял етнос под общ знаменател.
През последните месеци сме свидетели на нарастваща етническа омраза и разделение в цяла Европа и за съжаление страната ни не е изключение. Това явление предизвиква безпокойство и тревога у всички български граждани, за които европейските демократични ценности са морален компас.
В навечерието на изборите за Европейски парламент не можем да си позволим езикът на омразата да завладее нашето общество. Призоваваме цялата българска общественост да запази спокойствие и да не поставя разделителна линия между сънародници на базата на етнически, религиозен или друг признак.
Вярваме, че над всичко стои националният интерес за единство на българския народ и призоваваме да се търси разумен комплексен подход, който да доведе до устойчиво във времето решение на възникналите проблеми.
Днес, утре и в бъдеще!
Декларацията е приета на редовно заседание на Управителния съвет (Консисторията) на Организацията на евреите в България “Шалом” от 13 януари 2019 г.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.