Прайд ще се проведе в Босна за първи път

Планирано е първият по рода си гей парад да се проведе в Сараево на 8 септември. Бранко Чулиебрек, един от организаторите разказа за събитието пред Balkan Insight.

Активистът вярва, че прайдът ще премине безпрепятствено и ще допринесе за подобрение на ситуацията с човешките права в страната. „От гледна точка на човешки права мога да кажа, че изоставаме все повече с всеки изминал ден“, заяви активистът пред медията.

Организаторите на събитието стоят зад него индивидуално, а не като представители на организациите, за които работят.

Прайдът ще се проведе под мотото „Ima izać „, което буквално означава „Задръжте вратата, има пътници, които искат да слязат“, фраза, използвана някога в босненските автобуси.

„Прайдът ще проведе в центъра на града, където се провеждат всички други протести. На 1 април уведомихме Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, но ни предстои дълъг път в планираме и дефинираме всички бъдещи дейности“, уточнява Чулиебрек.

Положението с правата на човека на ЛГБТИ хората в региона е дори по-лошо, отколкото в повечето други страни в региона. Подобни мероприятия вече се провеждат регулярно в Хърватия, Сърбия и Черна гора от няколко години.

Хърватска е отбелязала голям напредък през последните години, що се отнася до права на ЛГБТИ хората, особено относно регламентацията на съвместното съжителство на еднополови двойки. Единственото, което все още не е постигнато е възможността за законно осиновяване на деца.

През октомври миналата година правителството на Босна и Херцеговина прие искането за легализация на еднополовите бракове, но процесът все още е в застой, поради създаването на нови правителства след проведените избори през същия месец.

„Очакваме от новото правителство активно да се заеме с приемането на този закон. Ще поискаме да бъдем част от работната група и да участваме в създаването му“, изрази надежда Чулиебрек

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.