Прайдът в Кьолн с послания в подкрепа на бежанците

Кьолн прайд, 3 юли 2016 г. Послание, че правата на ЛГБТИК бежанците са човешки права. Снимка: Светла Енчева.
Кьолн прайд, 3 юли 2016 г. Послание, че правата на ЛГБТИК бежанците са човешки права. Снимка: Светла Енчева.

Подкрепата за ЛГБТИ бежанците беше едно от посланията на тазгодишния Кьолн Прайд. Събитието, по-известно в Германия като „Кристофър Стрийт дей“ (на името на улицата, на която се намира известният бар Стоунуол ин в Ню Йорк) се проведе на 3 юли за 25-та година. В юбилейния прайд се включиха около един милион души, по данни на базираното в Кьолн радио WDR.

Тази публикация е създадена в рамките на проекта "Смях срещу омразата".
Тази публикация е създадена в рамките на проекта „Смях срещу омразата“.

За разлика от София прайд, в който всички участници вървят заедно, в Кьолн в шествието се включват множество организирани групи, а останалите стоят като публика отстрани. Публиката също е активна, огромната част от нея носи символи на ЛГБТ движението. Много хора от нея са облечени артистично и карнавално и се радват да позират за снимки.

Освен шествието, имаше и митинг с политически изказвания и музика.

Охрана почти липсваше – в началото на шествието имаше четирима усмихнати полицаи, а в края му – една полицейска кола. Тук-там из града можеха да се видят неколцина празнично настроени полицаи.

Шествието започна с почитането на паметта на жертвите от стрелбата в гей клуб в Орландо през юни. Имаше групи за подкрепа на ЛГБТИ бежанците и на хората, които живеят в страни, където хомосексуалността е престъпление, както и на „Куиърамнести“ – подразделение на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“. В Кьолн има организация за оказване на подкрепа на бежанци с различна сексуална ориентация или полова идентичност, която се казва Rainbow Refugees.  Съществува и организация за взаимопомощ на ЛГБТИ мигранти с всякакъв статут, наречена „Барака“.

This slideshow requires JavaScript.

Участници в шествието призоваваха и за компенсация на гей хората, станали жертва на нацисткия режим заради сексуалната си ориентация. Имаше много активистки групи, например на гей хората с физически увреждания, на еднополови семейства с деца и много други.

This slideshow requires JavaScript.

В Кьолн прайд се включиха също така и политици, представители на големи компании, спонсори на събитието, както и множество местни компании, включително най-големият футболен клуб в града „ФК Кьолн“. Сред участниците беше Клаудия Рот, заместник-председател на Германския Бундестаг от партията на Зелените. Имаше платформи на „Дойче бан“, а от платформата на „Форд“ раздаваха рози на участниците. Гей, транс, интерсекс и куиър случители на тези компании бяха на платформите, с фирмени тениски в подкрепа на прайда.

Прайдът беше открит от кметицата на Кьолн, Хенриете Рикер. Събитието се провежда с подкрепата на общината в Кьолн. В София столичният кмет ежегодно разрешава хомофобско шествие в деня на прайда.

Същия ден се проведе и прайдът в Торонто, в който се включи премиерът на Канада Джъстин Трюдо. С това той стана първият премиер, който взема участие в гей парад.

Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община. Програма Европа, 2016 г. Сдружение "Маргиналия"
Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община.
Програма Европа, 2016 г.
Сдружение „Маргиналия“
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.