ЛГТБИ хората и техните права. Надежда има!

На 9 май 2019 г., в Къщата на София, Фондация „Ресурсен център Билитис“, Фондация „ГЛАС“, Младежка ЛГБТ организация “Действие”, Сдружение “Маргиналия” и Центърът за изследване на демокрацията проведоха отворена дискусия за правата на ЛГБТИ хората в България. Основен фокус на събитието бе зачитането на правото на свободно движение на семейства с партньори от един и същи пол. Сред гостите бяха известният еколог Тома Белев, кандидат за Европейския парламент от „Демократична България, г-жа Зарица Георгиева, „Зелено движение“, г-жа Юлия Дандолова, „ОЕБ „Шалом“.

Лилия Драгоева, анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, представи данните от доклад „Свободно движение на гражданите на ЕС – права и предизвикателства пред еднополовите семейства в Република България“. Тя акцентира върху човешкото измерение на правния проблем, породен от неприемането на еднополовите бракове от страна на България, и сподели част от трудностите, с които ежедневно се сблъскват интервюираните в процеса на изготвяне на доклада двойки. Драгоева разказа и за друг елемент от кампанията – петиция, призоваваща лидерите на европейските институции да предприемат мерки за защита на еднополовите семейства в ЕС. Петицията е подкрепена от 17 758 подписа и ще бъде изпратена до председателите на ЕП, ЕК и Съвета на ЕС заедно с шест камъка, оцветени с цветовете на дъгата. Камъните символизират нападението над единствения общностен ЛГБТИ център в София Rainbow Hub от преди месец, при което камък счупи един от прозорците, и изпращат посланието, че подписите на ЛГБТИ хората, призоваващи за равноправие, си тежат на мястото.

 

Адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация “Действие” продължи темата, като изведе основните заключения и постижения на направения доклад. Адвокат Любенова заяви, че според проведеното изследване, хомосексуалните двойки в България губят 300 права, на които се радват хетеросексуалните партньори според националното и европейско законодателство. Тя разказа историята на Кристина и Мариама, които се борят Кристина да получи право на пребиваване в България, което й е отнето, тъй като, въпреки че е встъпила в законен брак с Мариама във Франция, в България тя губи правата произтичащи от него. Деница изрази надежда за решението в понеделник на Върховния административен съд, който ще се произнесе по делото на Кристина и Мариама срещу Дирекция “Миграция” – МВР.

Дискусия за правата на ЛГБТИ хората откри Юлиана Методиева, главен редактор на платформата за човешки права „Маргиналия”. Тя подчерта, че ценността да се бориш за правата на различните в България е било едно от най-важните условия за изграждане на активно гражданско общество през годините на преход. Според нея медиите са тези, които както могат да допринесат много за постигането на тази цел, така и са способни сериозно да влошат ситуацията, разпространявайки езика на омразата, противопоставянето и всяването на страх. Методиева напомни, че именно публикация в мейнстрийм медия е довела до решението на българското правителство да не подписва Истанбулската конвенция.

Водещата дискусията покани като свои събеседници кандидата за евродепутат от Зелено движение, Тома Белев, дългогодишният активист за човешки права на ЛГБТИ хората, Моника Писанкънева, и Зарица Георгиева, също от Зелено движение.

 

Акцентът на разговора им бе възприемането и решението на проблемите на еднополовите двойки в България на правно ниво, чрез натиск върху политиците да изпълняват и познават задълженията си, и да не бягат от теми, свързани с погазването на правата на малцинствените групи в България поради страх и конюнктура. Бе представен положителният опит на немските зелени, които са задали успешния модел на обединяването на различни каузи под общия знаменател на борбата за защита на правата, гарантирани от европейското законодателство.

 

Обсъждането, подкрепено от множество изказвания на гости от публиката, завърши с призива за оптимизъм, че въпреки капсулирането на българското общество и тежнението му към крайно десни консервативни идеи, противопоставяне на различността и избора на съзнателна неинформираност, има актове на надежда.

 

Такъв е подписването на предложения от Организацията на евреите в България „Шалом” „Меморандум за борба със словото на омраза”, подкрепен от близо петнадесет граждански организации.

Дискусията завърши с покана към гостите да посетят на София Прайд 2019 на 8 юни – събитие, което събира все повече хора в това своеобразно пространство на свобода, толерантност и съпричастност.

След края на срещата, г-н Белев подписа и публично обещание, с което се ангажира да работи като застъпник за правата на ЛГБТИ хората, ако бъде избран за депутат в Европейския парламент.

 

Събитието се реализира в рамките на проект „Любов в движение: Правата на еднополови двойки с официално признат брак или съжителство в друга страна – членка на ЕС“ (LoveMoves), финансиран от Програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз.

 

 

Фотограф: Тодор Илиев, Маргиналия

Радина Генчева, ГЛАС

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.