Правата на родителите на дете под карантина за Ковид-19

Министерството на труда и социалната политика припомня, че родителите на деца под карантина имат право за периода на престоя на детето у дома да ползват платен годишен отпуск.

Ако ползват неплатен, може да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане за целева помощ за периода, в който не са на работа и нямат доходи, обясняват от министерството.

Родителите могат да ползват болничен за гледане на карантинирано дете, включително и на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина, посочват още от министерството.

Ето вашите права, ако детето ви е  под карантина:

Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен.
В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи.
Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.
В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа.
Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.
Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина

Пулмологът Александър Симидчиев препоръчва на родителите да не пускат децата си на училище, ако имат някой от следните симптоми: температура, запушен нос, намалено ли е обонянието, обща отпадналост. Ако едно не е отрицателно, детето трябва да премине за деня на дистанционно обучение, каза медикът.

Друга препоръка е децата да посещават бабите и дядовците си като носят маска, за да ги предпазят.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.