Правителството връща присъственото обучение с “филтър на входа” за ученици и учители

И в областите с най-висока заболеваемост учениците ще могат да ходят присъствено на училище, ако родителите им дадат съгласие да бъдат тествани два пъти седмично. На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Все още не е известно откога новият подход ще влезе в сила, но се очаква да бъде най-рано след седмица.

Тестване два пъти седмично

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацарова заявява, че през следващите дни правителството ще поръча т.нар. щадящи тестове, при които на децата не се взима проба от носа и гърлото, а се изследва слюнка, която се отделя в контейнер. По думите на Кацаров тестовете се очаква да са достатъчно за поне месец и ще струват около 13 млн. лв.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем присъствено децата от първи до четвърти клас, но това зависи от осигуряването на тестове”, твърди министърът на здравеопазването. Ако наблюденията покажат, че този механизъм работи, на присъствено обучение ще се върнат и следващи класове. Кацаров изрично отбеляза, че не е нужно медицинско образование за правенето на щадящите тестове.

Министърът на образованието проф. Николай Денков информира, че тестовете ще бъдат правени два пъти седмично, пробите ще взимат учителите, след като са обучени от училищната медицинска среда. Той призова за разбиране на родителите, че няма възможност обучението да бъде присъствено без “филтър на входа”.

Който  иска може да задържи децата си вкъщи, уточни проф. Денков. По думите му достъп до щадящите тестове в училищата е имало и досега. “Те бяха налични, но родителите не разрешаваха да се използват”, каза министърът на образованието.

За учителите – сертификат или тест

За достъп на учителите (първоначално на преподаващите от първи до четвърти клас) и непедагогическия персонал ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или изследване, а ако нямат такъв, ще им бъде направен тест на място в училища. За учителите и непедагогическия персонал ще бъдат използвани познатите антигенни тестове, за които се взима проба от носа и гърлото.

“Филтър на входа” само на места

Здравният министър Стойчо Кацаров изрично отбеляза, че изискването за тестване два пъти седмично за ученици и преподавалите (или сертификат за възрастните) е валидно само за общините със заболеваемост над 750 нови заразени на 100 хил. население.

С въвеждането на новите мерки от 21 октомври здравните власти определиха три степени на заболеваемост по общини, които определят и дали обучението е присъствено или дистанционно. Другите две степени са:

Половината паралелки трябва да учат дистанционно, когато заболеваемостта е между 500 и 750 нови заразени на 100 хил. население за две седмици. Ротацията между паралелките присъствено и е-обучение е на седем дни.

Половината паралелки в училищата в общините, в които 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население,  ще трябва да учат онлайн, но само ако отсъстват над 20% от учениците и/или учителите или над 30% от паралелките са под карантина.

 

  • През тази седмица ще бъдат поръчани тестове за всички деца в начален етап – 1-4 клас
  • Тестовете са неинвазивни, отделя се слюнка в контейнерче и до един час показва резултат;
  • Децата, които са позитивни, се отделят и не се допускат в училище; останалите деца НЕ се карантират, ако имат отрицателен тест;
  • Учителите и непедагогическия персонал, които са присъствено в училище, трябва да имат сертификат за ваксинация или преболедуване или отрицателен тест
  • Децата, чиито родители не желаят те да бъдат тествани, могат да преминат в ОРЕС или друга дистанционна форма;
  • Върху директорите пада основната тежест да организират процеса и да го контролират, ако искат училището да работи присъствено;
  • Тестването ще се провежда за училища, които са в тъмночервена зона. Засега не е уточнено дали тестове ще се прилагат в общини, в които не са затворили училищата и се намират в червена зона;
  • Децата, които имат сертификат за преболедуване и децата над 12 г., които са ваксинирани, ще бъдат освободени от тестване;
  • Ако мярката проработи за 1-4 клас, заявката на МЗ е след седмица да се върнат и по-големите ученици.

 

С оглед на настоящата епидемиологична ситуация, растящия брой на случаите и навлизането на все повече области от страната в тъмночервена зона, както и натоварването на здравната система, осигуряването на безопасна среда в училищата, в която децата да продължат да се обучават присъствено, е от първостепенна важност. Това ще позволи да се отнеме от натоварването върху родителите, които са принудени да останат вкъщи при дистанционното обучение, както и ще предотврати порочния цикъл от последователни карантини, в които може да попадне всеки един клас при установяване на контактни болни деца или учители.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.